Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

O pjesniku će govoriti Vjekoslava Jurdana a stihove recitirati Rajka Jurdana Šepić

O predavačicama:

prof. dr. sc. Vjekoslava Jurdana izvanredna je profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne i  znanosti Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli. Rođena je u Rijeci gdje je završila studij južnoslavenskih jezika i književnosti. Ondje je i doktorirala s tezom o ulozi povijesti i prostora u opusu Drage Gervaisa. Permanentno objavljuje znanstvene i stručne tekstove s područja teorije i povijesti književnosti te eseje i prikaze raznolike tematike. Sveučilišna je profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Objavila je dvije znanstvene knjige: „Povijest kao sudbina. Život i stvaralaštvo Drage Gervaisa“ te „Igri. Mala zaviČAjna čitanka (s primjerima iz čakavske poezije Drage Gervaisa)“. Višestruko je nagrađivana za svoj znanstveni i stručni rad, a uz  Posebno priznanje Grada Opatije za doprinos u očuvanju i njegovanju tradicijske baštine (2010.) te Nagradu Grada Opatije za područje kulture (2016.), dobila je i državnu nagradu „Ivan Filipović“ u području znanstvenog i stručnog rada koja joj je 2016. godine uručena u Hrvatskom saboru.

Piše poeziju na čakavskom jeziku i standardu. Njezine pjesme tiskane su u skupnim zbirkama, a objavila je i dvije samostalne zbirke „Kolajnica“ i „Zvonejske lumbreli“.  Za djecu je pisala pjesme koje su uglazbljene na dva nosača zvuka te je objavila slikovnicu „Tončić Petešić“. Nagrađivana je i za svoje književno stvaralaštvo, primjerice, prvom nagradom stručnog povjerenstva za najbolju pjesmu na čakavšćini (Međunarodni pjesnički natječaj Ča nad Kvarneron) – 2016. godine te drugom nagradom 2017. godine, a prvom nagradom za najbolji putopis na nacionalnom književnom natjecanju Susret hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” u Križevcima 2016. godine, te prvom za esej, 2017. godine.

Članica je američkog udruženja Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies (ASEEES), Hrvatskog društva istraživača dječje književnosti, Katedre Čakavskog sabora Lovran te Katedre čakavskih pjesnika/ Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“ u Ronjgima. (http://dhk.hr/clanovi-drustva/detaljnije/vjekoslava-jurdana)

Prof. dr. sc. Rajka Jurdana-Šepić, astrofizičarka i književnica, redovita profesorica u trajnom zvanju i dekanica Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Rođena je u Rijeci.  Nakon studija matematike i fizike na Sveučilištu u Rijeci magistrirala je i doktorirala na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveni interes usmjerila je trajno prema fizici zvijezda i edukacijskoj fizici. Autorica brojnih znanstvenih radova iz astrofizike; bavi se atmosferama zvijezda i Sunca, spektroskopijom i fotometrijom promjenljivih zvijezda. Aktivno se bavi edukacijskom fizikom i popularizacijom znanosti za koju je 2014. nagrađena Državnom nagradom.

Od djetinjstva promovira čakavštinu kroz pisanu i govorenu riječ.  Autorica je dviju samostalnih i urednica četiriju zbirki čakavskih pjesama, među kojima je i zbirka čitane poezije. Zastupljena je u dvije antologije čakavske poezije. Za Adamić-Nakladu Val priredila ediciju čakavske poezije (Biblioteka Puntape), gdje je u tri zbirke "Kada vruja zavruja", "Duša zdola kamika", "Ćeš me, nećeš me" predstavila najbolje od primorske čakavice više od stotinu autora. Zbirke sadrže i čitav niz poznatih pjesama koje su uglazbljene na Melodijama Istre i Kvarnera (MIK) i drugim festivalima ili se izvode u zborskoj obradi. Autorica je i urednica brojnih znanstvenopopularnih radijskih emisija te emisija posvećenih očuvanju čakavskog jezičnog izričaja i etnografiji (Puntape, na Radio Rijeci emitira se 15 godina). 

Objavljeno  | Autor/ica: