Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više
Vrijeme sati
LokacijaRazne gradske lokacije

Program Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste.

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

Riječ je o lokacijama koje karakterizira urbanistička kritičnost, prostorna neobičnost i specifičnost značenja. Programom se čitanje promovira na terenu neposredne prakse u zajednici i s ključnom porukom da najveći dometi hrvatske knjiške produkcije trebaju živjeti s ljudima, izvan prostora tradicionalne kulture a ujedno mogu služiti i za promišljanje konkretnih problema i izazova budućnosti. Susreti se uz profesionalnu audiovideo produkciju prenose i uživo putem društvenomrežnih platformi čime nastaje nacionalno atraktivan i trajno dostupan sadržaj.

“Knjiga mijenja zajednicu i svijet”, osnovno je geslo programa s inovativnim okvirom konceptualizacije aktera domaće književnosti i publicistike. Realizira se u obliku 12 tematsko-prostornih autorskih susreta na nekonvencionalnim urbanim lokacijama u Rijeci i bliskom otočnom industrijskom području, a osnovu produkcije čine etabilirani pisci, stručni moderator, publika u formi neposrednije lokalne zajednice, a sve uz profesionalnu audiovideo produkciju i intreraktivni prijenos uživo putem društvenomrežnih platformi. Program omogućuje prožimanje lokalne zajednice, autora, knjiga i čitanja, a odvija se upravo u onim sredinama gdje je utjecaj čitateljske kulture limitiran čemu pripada značajan dio Rijeke.

Riječ je o lokacijama koje karakterizira urbanistička kritičnost, prostorna neobičnost, specifičnost značenja, a među njima se nalaze terase najviših riječkih nebodera, prostorno osiromašeni lukobran, plaža uz kontejnerski terminal, naselja obilježena imidžem društvene devijantnosti, nogometno igralište, trg propalog trgovačkog centra... Ono što je svima zajedničko je da ih prati predodžba problematičnosti zbog siromaštva sadržaja, komunalne neuređenosti i lokalne zajednice lišene prostora za kulturu.

Program se promišlja u širem okviru “mekane” urbane regeneracije kojom se kulturom poboljšava kvaliteta života stanovnika, identitet područja te zato u razgovoru sudjeluju i arhitekti, urbanisti, aktivisti u zajednici, lokalni entuzijasti. Čitanje se tako promovira na terenu neposredne aktivističke prakse, prizmu modernijeg urbanizma i s ključnom porukom da najveći dometi knjiške produkcije trebaju živjeti s običnim ljudima, izvan prostora tradicionalne kulture. Uz konkretne fizičke primjere mjesta u koja su upisana brojna značenja važna lokalnoj zajednici, tako su i pozvani autori u svojim djelima pokušali objasniti dodatna značenja društva u kojem živimo kroz razne vizure, realne ili one zamišljene. Priče ovih autora mogu biti poticaj za promjenu, inspirirati nove ideje ili osnažiti pojedince.

Tko su autori i lokacije pratite na stranicama našeg Magazina gdje ćemo sve najavljivati, pisati, osvrtati se. Vidimo se na nezgodnim mjestima! :)

Banner-Godina-citanja-2021-1920x500-2
Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca