Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Vrijeme: 18. 4. u 19:00 – 20:00 

Mjesto: Kontejner @ Dječja kuća 

Izvodi: 

Dob: 9+ i roditelji

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Fantastičan dijalog između Fryderyka Chopina (1810.- 1849.) i Michela Petruccianija (1962. – 1999.), obojice pokopanih na groblju Père-Lachaise u Parizu, otkrit će mladim čitateljima i slušateljima sličnosti i razlike ova dva glazbena žanra i pokazati da: „Glazba ne poznaje granice ni ograničenja, slobodna je, stanuje u srcu svakoga ljudskog bića. Glazba je zajedništvo, jedini jezik na kojem smo svi isti.”

Na najpoznatijem pariškom groblju Père-Lachaise nedaleko od francuskog pijanista Michela Petruccianija pokopan je poljski skladatelj Fryderyk Chopin. Neobična podudarnost nadahnula je novu knjigu Rena Brandonija, koju je ilustrirala Chiara di Vivona, u kojoj spaja likove dvojice velikana klavira, koji pripadaju tradicionalno suprotstavljenim glazbenim svjetovima, ali ujedinjeni su u ljubavi prema glazbi.

U dirljivom i duhovitom imaginarnom dijalogu Chopina i Petruccianija doznajemo pojedinosti iz njihovih života, razlike i sličnosti između klasične glazbe i jazza, a njihov dijalog sadrži dragocjenu pouku: glazba ne poznaje granice, slobodna je i stanuje u srcu svakoga ljudskog bića. Glazbene ulomke i priču u interpretaciji Nikše Marinovića možete poslušati skeniranjem kôda u slikovnici.

Reno Brandoni, talijanski gitarist, autor i urednik. Osamdesetih je godina surađivao s najznačajnijim gitaristima tog vremena kao što su Stefan Grossman, John Renbourn, Duck Baker, Dave Van Ronk, s kojima je nastupao diljem Italije. Godine 2000. osnovao je mrežnu stranicu fingerpicking.net, koja je postala omiljena tisućama gitarista. Objavio je glazbene albume Bluesando (1984.), Zingarom (2005.), Yelda (2006.). Autor je i urednik brojnih knjiga o klasičnoj gitari. Kreator je serije akustičnih gitara „Effedot” i osnivač časopisa Chitarra Acustica. Autor je serije glazbenih slikovnica o velikanima klasične glazbe i jazza.

Predstavljanje će pratiti jazz kvartet u sastavu: Spartaco Črnjarić- gitara, Aldo Foško- klavir, Damjan Grbac- kontrabas, Tonči Grabušić- bubnjevi, draga jazz ekipica koja osim što aktivno svira, dio je edukativnog projekta „Jazz u školama“ s kojim žele djeci prilbližiti jazz glazbu u nadi da će im se netko u budućnosti pridružiti u svirci.

O urednici:

Emica Calogjera Rogić glavna je urednica u Nakladi Ljevak. Diplomirala je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu te magistrirala na Odsjeku za komparativnu književnost na istom fakultetu. Radila je 10 godina kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, 3 godine kao sveučilišna lektorica na Sveučilištu Sorbonne u Parizu i 15 godina na poziciji izvršne urednice za hrvatski jezik, strane jezike, rječnike, časopise i dječju knjigu. Sudjelovala je u izradi Nacionalne strategije poticanja čitanja.

O prevoditeljici:

Snježana Husić rođena je 1969. u Zagrebu. Diplomirala je 1993. talijanistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je 2005. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a ondje je i doktorirala 2008.

Prevodi s talijanskog i engleskog i objavila je dosad šezdesetak knjiga prijevoda te niz prijevoda u časopisima, antologijama i zbornicima. Za prevodilački je rad dvaput primila godišnju nagradu Josip Tabak Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

Od 2016. do danas surađuje kao mentorica u projektu radionica književnog prevođenja Translab, a od 2022. organizira i koordinira talijansko-hrvatski Translab, koji se održava u suradnji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i DHKP-a.

Program se odvija uz potporu American Cornera Rijeka.

American_Corner_Rijeka_big_banner_thumb_a242b8449f.png

Objavljeno  | Autor/ica: