Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više
Vrijeme sati
LokacijaBenčić (Viktora Cara Emina 1)

Na predstavljanju sudjeluju Zoran Žmirić (urednik romana), Enver Krivac (moderator), Vava i Naklada Fragment (Sonja Šumić i Bartul Vlahović).

Junaku romana Kapetan onkraja sudbina je po staroj narodnoj izreci „dabogda imao, pa nemao“ namijenila ono za što u pravilu uvijek mislimo kako je rezervirano za nekog drugog, iako nas stvarnost demantira i jasno nam je da ta zloslutna uzrečica može dopasti bilo koga, uključujući i nas same. Oko glavnog lika orbitiraju tri žene; supruga, zbog čije odluke postaje beskućnik, prodavačica u kvartovskoj trgovini, koja mu u novonastaloj situaciji pomaže te kći, koja je glavni motiv zbog kojeg se naš protagonist trudi opstati.

Kako i priliči njegovoj samodestruktivnoj prirodi, sve što mu se događa, glavni lik prihvaća savršenom mirnoćom, ma koliko to po njega bilo pogubno, te tako postaje gotovo u alegorijskom smislu promatrač koji spokojno gleda kako kraj njega prolaze; njegova nekad blistava glazbena karijera, njegov situirani obiteljski život, pa čak i vrijeme samo. No u jednom času on se budi i ispred sebe vidi svjetlo prema kojemu odluči koračati, a hoće li mu u tome mladi poslovnjak s aktovkom, koji ga traži po gradu, pomoći ili odmoći, saznat ćemo na samom kraju.

Do tog kraja, a od samog početka, čeka nas začudan spoj poetskog i naturalističkog stila kojim Vava uvjerljivom lakoćom portretira život beskućnika, pritom se ne ustručavajući otvoriti brojna pitanja od kojih nas najbolnije zaglušuje ono koje od nas traži da razmišljamo o tome što nas kao pojedince čini društveno prihvatljivima. Odgovor koji ćemo, kao i glavni lik, morati pronaći sami, dodatno će osnažiti jedno iznenadno i neočekivano prijateljstvo s mačkom lutalicom, koje istovremeno pojačava osjećaj odbačenosti i želje za bliskošću i toplinom.

I baš u toj maniri opreke i fakta cijelo gradivno tkivo ovog zavodljivo toplog i ljudskog romana otkriva nam ono do čega bismo sami teško mogli doći, pa kao da nam kaže: „Što su okolnosti u kojima donosimo odluke teže, to se takvi odabiri čine lakšima.“

– Zoran Žmirić, urednik knjige Kapetan onkraja.

Vlado Simcich Vava rođen je u Rijeci, gdje živi i radi. Tijekom studija hrvatskog jezika i književnosti upušta se u avanturu rokenrola. I nakon diplomiranja, umjesto profesorske katedre, bira neizvjesnost egzistencije s električnom gitarom. Samo ponekad zažali zbog toga. Osim velikog broja snimljenih albuma, kako samostalnih tako i s grupama Laufer, Mone, Blagdan Band, Turisti te brojnih suradnji, nakon dugog odlaganja objavljuje svoju prvu knjigu „Odstranjivač ljubavi“.

Tijekom života surađivao je s omladinskim listom „Val“, pisao za Novi list, razne portale te bio urednikom na Radio Svidu.

Osnivač je neformalne književne skupine „Ri Lit“, s kojom doduše samo jednom nastupa, ali održava društvo na okupu kroz tradicionalnu godišnju manifestaciju „Noć velikog čitanja“.

Autor je glazbe za dokumentarni film „Bosanoga“ Morane Komljenović te kratkog filma „Neka ljubav kaže sve o nama“ Kristine Barišić.

Bibliografija: Odstranjivač ljubavi (ICR, 2012.), Srce od guma (VBZ, 2014.), Canzoni d’una volta (Studio TiM, 2017.), Podudarnosti (Naklada Val, 2020.)., Kapetan onkraja (Naklada Fragment, 2024.).

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru