Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
David Čarapina
Odrađuje petogodišnji akademski rok na FFRI-u uvjeren u produženje istog zbog dobrog ponašanja. Sportski novinar koji najmanje piše o sportu. Kao ljubitelj riječke košarke od 2016. godine nalazi se na popisu ugroženih vrsta. više

Strip u 24 sata (24-Hour Comic) otpočeo je kao izazov Scotta McClouda prijatelju Steve Bissettu. I možda bi sve ostalo na njihovom pripetavanju da Bissette nije radove poslao svojim prijateljima koji su također prihvatili izazov. Jedan od njih, Dave Sim, svoje radove objavio je u časopisu Cerebus čime je idejni izazov dobio na popularnosti. Kako je izazov dobivao na popularnosti, tako je prestajao biti isključivo individualna aktivnost te se pretvarao u grupnu aktivnost; 2004. godine izdavač Nat Gertler izbacuje anologiju te organizira prvo službeno 24satno crtanje stripa. Ne, nije trebalo dugo da se proširi prvo cijelom Sjevernom Amerikom, a onda i ostatkom svijeta.

U Hrvatskoj je prvo izdanje održano 2010. godine na temu Prva ljubav te se uspješno nastavlja organizirati diljem Hrvatske (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) s tendencijom širenja na regiju (Ljubljana). I dok su svi stripovi dostupni na službenim stranicama, njihovo ukoričenje ipak donosi novi pogled na jedan od najvećih testova njihovih vještina. Na taj korak odlučio se Marko Dješka, renomirani animator, ilustrator i strip-autor, koji je svoje vježbe izdao pod naslovom 24 satne priče (Hrvatski Autorski Strip, 2022).

Samo prelistavanje odmah nam pokazuje kako je primarno riječ o prvim, alpha verzijama stripovima na koje bismo inače naučili; crtež ne može biti usavršavan, priča zna da može više ponuditi

Uvezano je osam priča nastalih u razdoblju između 2012. i 2021. godine: Dvije najpoznatije bajke ikad, Selfie, Opstanak, Odluka teška, Bregana, Li’l Shama’, Q HR i Novi svijet. Samo prelistavanje odmah nam pokazuje kako je primarno riječ o prvim, alpha verzijama stripovima na koje bismo inače naučili; crtež ne može biti usavršavan, priča zna da može više ponuditi. Ipak, Dješkini stripovi, unatoč limitima, uspijevaju u tome da čitatelju podastre trenutna stripovska stremljenja te njegove snage kada je riječ o vječnim temama.

Dvije najpoznatije bajke ikad, tri praščića te mit o Kristu, raspliće adaptivne stripovske strune kroz groteskni i parodijski modus operandi koji završava praščićem u vukovom ruhu te zombi Isusom. S druge strane, Invazija nanovo osvjetljava autobiografski žanr, usredotočujući se na pitanje stresa u kulturnoj industriji; komični moment? Izbijanje još jednog para ruku. Priče kao što su Bregana, Teška odluka, Opstanak ili Q.HR ubadaju u akutne teme: migracije, korupciju, ekološku krizu te pitanje znanja. Ne idu svi tim tragovima. Li’l Shama’ poigrava se s ulogom psihodeličnih supstanci u ljudskoj evoluciji, naslanjujući se isključivo na slijed slika da ispriča odabrani narativ, slično kao i zadnji rad, Novi svijet.

Pogođenih humoristični žica, Dješkini stripovi uspijevaju u tome da uokvire sve one trenutke globalnog svijeta s kojima se drugi mediji na našim prostorima muče. Upravo u tome se krije razlog zašto je vrijeme da krenete istraživati Dješkin opus, a mi da nađemo vremena napisati i nešto konkretnije.

Provjerite dostupnost knjige „24 satne priče“ na našim policama u katalogu ovdje.

*Brzokratka - u našem izmišljenom rječniku preporuka za brzo čitanje u hodu. Knjige su malo duže.*

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca