Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
David Čarapina
Odrađuje petogodišnji akademski rok na FFRI-u uvjeren u produženje istog zbog dobrog ponašanja. Sportski novinar koji najmanje piše o sportu. Kao ljubitelj riječke košarke od 2016. godine nalazi se na popisu ugroženih vrsta. više

Samo smo čekali.

Guardian javlja kako je niz znanstvenih časopisa zabranio dodavanje umjetne inteligencije kao autora ili koautora. Ili drugim riječima: “ChatGPT is fun, but not an author.” Gledajući kako raspisuje tekstove u željenom stilu, kao i što istražuje pitane teme, lako je uočiti sklonost greškama (nikad ga nemojte pitati za najbolje hrvatske romane) što dovodi u pitanje oslanjanje na njega. Ipak, za Holdena Thorpa, urednika Scienca, glavni razlog zabrane je sljedeći: 

"S obzirom na pomamu koja se oko ovoga stvorila, dobra je ideja da budemo apsolutno jasni oko toga da nećemo dopustiti ChatGPT-u da bude autor ili da se njegov tekst koristi u istraživanjima."

Drugi časopisi nisu odveć rigidni kao Science. Primjerice, Springer-Nature odlučio je kako se ChatGPT može koristiti kao alat; ipak, ne i kao autor. Uz njih stoji i Elsevier koji isto tako vjeruje da umjetna inteligencija može pomoći znanosti i njenom razvitku. Samo je bitno što ista radi; pretpostavlja li ona interpretaciju ili samo potpomaže u pitanjima tehničke naravi. 

I dok je jačanje CV-a u znanosti pod znakom upitnika, ChatGPT nastavlja podizati svoje dionice u kreativnoj industriji. Naime, BuzzFeed je prema napisima Wall Street Journala odlučio kako će koristiti usluge umjetne inteligencije kod personalizacije sadržaje, izrade kvizova te surađivanja kod internog brainstormanja. Osnovica je to internog dopisa gdje CEO Jonah Peretti, pomalo neuvjerljivo, piše kako BuzzFeed "ostaje usredotočen na novinarstvo koje stvaraju ljudi", ističući, ipak, kako će UI promijeniti industriju:

"Ako je proteklih 15 godina interneta definirano algoritamskim feedovima koji kuriraju i preporučuju sadržaj, sljedećih 15 godina bit će definirano umjetnom inteligencijom i podacima koji pomažu u stvaranju, personalizaciji i animiranju samog sadržaja."

S obzirom na to kako je BuzzFeed nedavno dijelio otkaze, vijest o unapređenju ChatGPT-a je... zanimljiv potez. Posebice jer trenutni eksperimenti s njim pokazuju kako generirani tekstovi vrve greškama i moraju biti dobrano uređivani kasnije što kod novinara koji ispravlja i uređuje vjerojatno povlači jednostavno pitanje: zašto ja to nisam odmah pisao?

Da, ChatGPT je počeo pisati i za Magazin GKR (gostovat će i na Rasadniku, ne brinite), ali ovi primjeri pokazuju kako pred kreativnom industrijom, ali i znanosti predstoji novi izazov. Novinari neće nestati, ali možemo li početi razmišljati o nestanku internetskih bukača? Ili usmjeravanju ljudskih resursa prema pisanju ekstenzivnijih, važnijih priča? Ili je ovo kraj novinarstva jer je AI besplatan? Kako se ChatGPT, primjerice, razlikuje od Google Translatea ili drugih alata? Gdje osjećamo da je prešao granicu?

Kao što smo najavili, eksperimentirat ćemo s novim alatima, donositi naša razmišljanja, ali osnovica svega je jasna. Ova rasprava o ulozi ChatGP

FB_IMG_1674910942986.jpg
Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca