Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Sanja Kukić Katalinić
Rođena sam „davne“ ’72. u Rijeci, navodno u znaku škorpije. Svi moji bjegovi iz Rijeke završili su na svom ishodištu, sad sam se pomirila s usudom i baš mi je dobro u ovome gradu (samo da toliko ne teče). Profesor sam hrvatskoga jezika, lektor, umalo završ... više

Sudbine triju žena na trima različitim kontinentima preplele su se poput triju dijela pletenice. Iako odrasle u potpuno različitim društvima, s različitim normama i životnim izazovima, tri su žene hrabro preuzele teško kormilo svoga usuda i upustile se u zahtjevne poduhvate kako bi se izborile za svoju slobodu. To je ukratko sadržaj priče koja je otvorila brojna pitanja. Kad govorimo o životnim iskustvima, ONE se svakako mogu pohvaliti obiljem i raznolikošću. Slušajući ih kako nesebično razmjenjuju svoja iskustva i pružaju mudre savjete, rasprava o knjizi postaje životna lekcija.
Obiteljski odnosi i tradicija predstavljaju veliki teret i teško ga je podnijeti, nadići i promijeniti. Smita kao najniža na kastinskoj ljestvici iz jednog zabačenog sela u Indiji, nedodirljiva - ona koju se ne smije niti dodirnuti niti joj se obraćati, čiji život ne vrijedi ništa, želi presjeći užase svoga naslijeđa i omogućiti svojoj kćeri bolji život. Giulia preuzima očevu manufakturu i svojim poslovnim i privatnim izborima čini drastičan iskorak u sicilijanskome malom mjestu. Na drugoj strani svijeta, u Kanadi, ambiciozna odvjetnica krči svoj trnoviti put prema vrhu u poznatome odvjetničkom uredu. Kao samohrana majka troje djece teško usklađuje profesionalne i obiteljske obveze, često nauštrb ovih potonjih, no jedna će je životna situacija navesti da dobro promisli o životnim ciljevima. Sve tri snažne žene mogu nam poslužiti kao primjer da ne smijemo odustati od svojih snova i planova, ali je itekako preporučljivo presložiti prave prioritete.
Postavilo se pitanje o vrijednosti knjige. Je li to djelo doista vrijedno i što ga uopće čini vrijednim? Složile smo se da svakako nije nikakav literarni dragulj niti zbog stila, niti je sadržaj nešto revolucionarno, no potaklo nas je na promišljanje i istraživanje. Još se jednom potvrdilo da čitanjem doista možemo obići cijeli svijet iz svoga naslonjača. Putovale smo kulturama i običajima okrutnog kastinskog društva Indije, ulicama i manufakturama vrele Sicilije i luksuznim odvjetničkim uredima osebujne Kanade. Teško je bilo ne poistovjetiti se s bilo kojom od naših junakinja kad znamo činjenicu da i u našem okruženju mizoginija i nepravedan položaj žena prolazi ispod radara pravde.

U mjesecu posvećenom ženama, ONE su se zasluženo počastile dobrom raspravom, a u travanj ulazimo radosno iščekujući već tradicionalnu večer čakavske poezije.

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca