Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Ovisno o dobnoj skupini predlažemo dvadeset stripova i strip serijala koji će držati pažnju kako klinaca tako i odraslih kojima je ovo prilika da se prisjete vremena kad su se počeli družiti sa slikovnim pričama. Bezazleni dječji nestašluci, pustolovno-detektivske avanture, akcija i ludorije, tople, nepretenciozne priče kao i one lišene moraliziranja, ali s jasnom porukom...

Izbor je golem. Uživajte.

Veliki zli lisac

Veliki zli lisac

Topla, nepretenciozna priča o smotanom liscu koji pokušava postati zao i strašan, sve kako bi prestao biti gladan. Zbog svoje plahosti i krajnjeg nesnalaženja u ulozi lisca, on je vječno gladan i osuđen na vegetarijanstvo. Uz mentorstvo strašnog vuka pokušava doskočiti tom problemu, no sve što postiže je apsurdna situacija u kojoj postaje zamjenska majka troje pilića koje je ukrao iz kokošinjca. Strip obiluje inteligentnim i duhovitim gegovima koji evociraju poetiku slapsticka, uz značajnu ulogu vrsnog prijevoda iz pera Darka Macana. Minimalistički crtež autoru je poslužio kao predložak za istoimeni animirani film.


Calvin i Hobbes

Calvin I Hobes

Calvin i Hobbes nesumnjivo je jedan od najpopularnijih novinskih stripova svih vremena. Otkad su se prvi put pojavili krajem 1985., ovaj šestogodišnji, razigrani dječak bujne mašte i njegov plišani tigar neprestano osvajaju srca milijuna čitatelja širom svijeta. Fibra ponosno predstavlja prvo cjelovito izdanje s dogodovštinama ovog nezaboravnog dvojca na hrvatskom jeziku u nadahnutom prijevodu Darka Macana.


Gluhe laste

Gluhe laste

Rock je sirov, lepršav, šaren, maštovit, prgav, druželjubiv, autističan, dobronamjeran, ljut, pravednički nastrojen, romantičan, isfuran, ufuran, odfuran, nafuran, glasan i pun šokantnih trenutaka tišine. Jesam li rekao rock? Htio sam reći - Gluhe laste. Mislim na onaj strip o onim klincima koji rade bend. O klincima lišenim moraliziranja i pouka, ali ipak sa srcem na pravom mjestu kad dođu u pitanje važne stvari. O klincima koje predstavljamo večeras i ovdje, samo za vas... GLUHE LASTE!


Čovjek-planina

Čovjek planina

Djed i dijete vole putovati. Zajedno su proputovali cijeli svijet. Ali djed više ne može. Planine koje su mu cijeli život rasle na leđima sad su postale preteške. Čak ga ni vjetar više ne može nositi. Zato dijete ide po najsnažniji vjetar, onaj koji može podići planine. Tako za njega počinje najveće putovanje.


Love

Love

U životinjskom carstvu zvijeri se ne vole, ali se ni ne mrze. Ljubav i mržnja čine cjelinu. Univerzalnu cjelinu, vrhovnu cjelovitost koju bismo mogli nazvati božanstvenost ili ljubav. Ljubav koju čovjek nikada neće dosegnuti. Iako klasična teorija strip definira kao zajedništvo slike i riječi, svaki niz narativnih slikovnih sekvencija zapravo je strip. Pa tako su strip i tzv. gluhe ili nijeme table u kojima slika nije popraćena tekstom. Riječ je upravo o jednom takvom obliku stripa, dakle onom bez teksta. Ovo izdanje sastoji se od četiri albuma (Tigar, Lisica, Lav i Dinosauri). Federico Bartolucci tu je pokazao zavidno crtačko umijeće jer animalizam, pogotovo onaj koji je stilski realističan, i nije tako čest u stripu. Treba pohvaliti i scenarista, Frederica Brremauda, iako se u prvi mah to može činiti pomalo čudnim jer je riječ o nijemim tablama. No svatko tko će uzeti ovaj strip u ruke ostat će zatečen kako je zanimljiva i napeta svaka od te četiri priče.


Moja mama je u Americi, upoznala je Buffalo Billa

Moja mama

"U prvom razredu osnovne, na početku škole, učiteljica nas je pitala čime nam se bave roditelji. Tata mi je bio "direktor", ali mama? Nisam znao ništa o njoj. Kojim se zanimanjem bavi? Kako izgleda? Gdje živi? Kad si dijete, ne voliš biti drukčiji od drugih. Zato sam izmislio." (Jean Regnaud). Jean je simpatičan petogodišnjak koji živi sa svojim zaposlenim tatom, borbenim mlađim bratom i dragom dadiljom. Odakle onda ta golema praznina u njemu? Uskoro Jean počne dobivati maštovite razglednice od odsutne majke...


Durica

Durica

Vječna djeca, curica Durica i njezini prijatelji, već više desetljeća uveseljavaju najmlađe ljubitelje stripa u dječjem listu Smib. Slatke i bezazlene Duričine nepodobštine čine dječju svakodnevicu vedrijom i humornijom, a vrhunski likovni rukopis autora Ivice Bednjanca osigurao je Durici mjesto u samom vrhu europskog stripa za najmlađe.


Djeca kapetana Granta

Djeca kapetana

Nije rijedak slučaj da autori pri adaptaciji nekog djela, najčešće kad je u pitanju animacija, „prebace” likove iz ljudskih u životinjske. Sjetimo se npr. Šegrta Hlapića koji je u animiranom filmu postao miš. Katkada se autori na to odluče vjerujući da će za publiku, najčešće djecu, animacija biti zanimljivija, a katkad je jednostavno riječ o tome da je vrlo izazovno ljudske osobine i karaktere vezati uz životinje. Tako se Alexis Nesme odlučio poznati roman Julesa Verna „Djeca kapetana Granta” upriličiti u animalističkoj verziji. Bez obzira na razloge njegove odluke nastao je strip koji osvaja ilustracijama antropomorfnih likova. Skepsa koju čitatelj stripa i poznavatelj romana može imati, nestat će već s naslovnicom. Teško je reći gdje je autor bolji, u scenarističkom dijelu, u odabiru likova, u kadrovima, u bujnom koloritu... Stoga strip u ruke i prepustite se čistom užitku!


Zvjezdani dvorac

Zvijezdani dvorac

Claire Dulac, pionirka u istraživanju nebeskog etera, 1868. godine kreće sama balonom u riskantnu ekspediciju čiji je cilj dokazati da eter zaista postoji. Godinu dana poslije njezin sin Séraphin zajedno s ocem tuguje zbog majčina nestanka, ali nadu im je iznenada probudilo misteriozno pismo iz Bavarske. Kralj Ludvig koji se potajno bavi izgradnjom revolucionarnih letećih strojeva pronašao je Clairein brodski dnevnik. Eteromlat je spreman za let na Mjesec, ali i druge se države zanimaju za ta istraživanja i u njima vide mogućnosti za širenje svoje vladavine. Strip je primjeren djeci starije školske dobi.


Hilda
Hilda

Simpatična i znatiželjna djevojčica glavna je protagonistica nagrađivanog strip-serijala za osnovnoškolce. Britanski autor radnju smješta u idilično planinsko područje, a Hildina istraživačka lutanja, na kojima susreće neobična stvorenja i sudjeluje u raznim pustolovinama, prikazana su na duhovit i neposredan način. U prvom nastavku upoznajemo Hildu i mjesto gdje živi, neobičnu stijenu u obliku trola, kao i zagonetnog drvenog čovjeka.


Višnjin dnevnik
Višnjin dnevnik

Glavna protagonistica ovog pustolovno-detektivskog strip-serijala za djecu simpatična je desetogodišnjakinja koja želi postati spisateljica. U namjeri da to ostvari, u dnevnik upisuje svakodnevne doživljaje promatrajući ljude koje susreće. Prvi naslov u nizu otkriva zadivljujući svijet tajanstvenog starijeg čovjeka koji je svojojm neobičnom pojavom zagolicao maštu Višnje i njenih prijateljica. Kroz strip se nenametljivo provlače općeljudske vrijednosti, poput obazrivih međuljudskih odnosa i prijateljstva. Serijal je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta.


Asterix

Asterix

Asterix, glavni junak stripovskog serijala koji je počeo izlaziti u Francuskoj 1959. godine, živi u vrijeme rimske vladavine, oko 50. godine prije naše ere, u izmišljenom selu na sjeverozapadu Galije. To je jedino selo koje Rimljani još nisu osvojili, a njegovi stanovnici, članovi galskog plemena na čelu s Asterixom, njegovim prijateljem Obelixom, seoskim druidom Faktorixom, bardom Kozoderixom i poglavicom plemena Samostalixom, trude se da tako i ostane.


Umpah-Pah

Umpah Pah

Kroz serijal pratimo pustolovine vrlog indijanskog ratnika Šavašavaha - Umpah Paha i njegovog vjernog šeprtljavog prijatelja francuskog oficira Huberta od Kisele Štrudle koji je poznatiji po svom nadimku Dupli skalp, koji su mu Indijanci dali zbog perike koju nosi na glavi. Naš glavni junak je naravno neustrašiv i jak. Posjeduje sve vrline koje jedan ratnik može poželjeti: hrabar je kao puma (njegov totem), oprezan poput vuka koji vreba plijen, brz poput zeca koji bježi, miran poput sardine u ulju, tih poput pera koje pada na površinu jezera, itd. itd. Pravi šumski čovjek i junačina.


Veliki vezir Iznogud

Iznogud

Francuski komično-satirični strip. Glavni lik Iznogud (izgovara se "He's no good"), veliki je vezir (metar i pol u papučicama) u Bagdadu. Ovaj zločesti, opaki i ograničeni vezir čiji je vjerni sluga Dil El Tant, u službi je bagdadskog kalifa, dobrog Haruna Al Prašida, koji imajući potpuno povjerenje u svog velikog vezira provodi (uglavnom spavajući) sretne dane svoje neograničene vlasti. Niti ne sluti da njegov ambiciozni vezir poduzima sve moguće i nemoguće da ga zbaci s položaja i zauzme njegovo mjesto. Iznogudova misao vodilja :"Želim biti kalif umjesto kalifa "- postala je u francuskom jeziku simbol za označavanje osoba koje pretjeruju u svojoj želji da postanu šefom.


Lucky Luke
Lucky Luke

Parodija događanja na Divljem zapadu, kultni strip za mlade i odrasle, izlazi još od 1946. godine. Glavni je junak Lucky Luke, usamljeni kauboj koji revolver poteže brže od svoje sjene. On je noćna mora braće Dalton, strah i trepet svim zločincima. Dragocjen i vjeran pomagač mu je Jolly Jumper, njegov konj koji galopira brže od svoje sjene. U ovoj epizodi Lucky Luke osigurava gradnju mosta preko Mississippija, i suočava se sa protivnicima toga graditeljskog pothvata.


Tintin
Tintin

Tintin je glavni junak stripovskoga serijala čiji početak seže u 1929. godinu, kada je u dječjem prilogu jednih belgijskih novina objavljena njegova prva pustolovina. On je mladi reporter, svjetski putnik, nepotkupljiv, neustrašiv i pametan borac za pravdu, a sa svojim vjernim pratiocem psom Čupkom i svojim pomagačima često se nalazi u središtu važnih svjetskih događanja dvadesetoga stoljeća. U ukupno 24 epizode serijala pratimo njegove raznovrsne, uzbudljive i duhovito prikazane pustolovine u raznim dijelovima svijeta. U ovoj su knjizi tri stripa s Tintinovim pustolovinama. U prvom stripu glavni se junak suočava s neobjašnjivim eksplozijama automobilskih motora u vrijeme napete međunarodne političke situacije. Drugi strip odnosi se na njegovo neočekivano putovanje na Mjesec. U trećoj priči pratimo njegov boravak na Mjesecu, koji je osim planiranoga znanstvenog istraživanja uključio i neželjena događanja. Radnja serijala adaptirana je za radio, televiziju, kazalište i film.


Spirou & Fantasio
Spirou

Spirou, strip autora Roberta Veltera, poznatijeg po pseudonimima Rob-Vel ili Buzz, prvi se put pojavio daleke 1938. godine, ali će se u radu na njemu izmijeniti neka od najpoznatijih imena iz svijeta stripa. To je omogućila i činjenica da je Velter prava na svoju kreaciju prodao svome izdavaču – Dupuisu. Prvi ga preuzima Joseph Gillian – Jijé, u burnim godinama drugog svjetskog rata, a nakon kratkog perioda u kojem je Veltera u radu na stripu zamjenjivala supruga. Iako je i Jijé ime određene specifične težine, ipak će se dogoditi da njegov nasljednik bude netko još i značajniji – André Franquin. Svaki od spomenutih autora ipak je ostavio svoju ostavštinu. Tako je Jijé uveo lik Fantasija, a Franquin Marsupilamija. Franquin osim toga mijenja koncepciju, modificiravši serijal od kratkog geg stripa (ili kratkih priča) u duge cjelovite epizode, uvodeći pritom mnogobrojne sporedne likove, poput Zorgluba, koji se u redovitim intervalima pojavljuju u ovim pustolovinama.


Čovpas

Čovpas

Autor serijala romana za djecu Kapetan Gaćeša ovog je puta mladim čitateljima pripremio stripove o Čovpasu – policajcu ljudskog tijela i pseće glave te njegovom najvećem neprijatelju, genijalnom mačku Frkiju. Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja, a na kraju se nalaze i upute za crtanje glavnih likova.


Kapetan Gaćeša

Gaćeša

Epski strip o slavnom kapetanu Gaćeši prepun akcije i ludorija. Darko i Marko najbolji su prijatelji. Mnogo toga im je zajedničko, idu u četvri razred osnovne škole i dane i sate provode zajedno. Marko je volio crtati, a Darko smišljati priče i iz toga je proizašla Darkova ideja da zajedno stvaraju stripove. Odmah su izmislili i glavnog junaka, a to je slavni kapetan Gaćeša, koji je mogao letjeti pomoću gumilastične sile. "Nikad ne podcjenjuj moć donjeg rublja!" - moto je ovih stripova. I tako je to počelo, a nastavilo se brojnim duhovitim zgodama i nezgodama, koje izlaze, za sada već u četiri nastavka.


Borovnica
Borovnica

Strip je dobio ime prema liku djevojčice Borovnice. Ona je slatka i draga, mada neki put zna biti i zločesta kao vrag. Iz događaja u događaj pratimo Borovnicu i njezine prijatelje: Kestena, Mandarinu, Bananu, Pipuna, Oraščića. Igrajući se i nadmudrujući oni će nam priuštiti zabavne trenutke čitanja.

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Hitovi iza ugla: Nije ih lako uloviti na policama, ali lijepo je znati koji su...

/
GKR bira

Knjige na valovima: 10 naslova o brodovima, moru, plovidbi...

/
GKR bira

Knjige koje trešte: naslovi o The Rolling Stonesima, jednom od najvažnijh bendova svih vremena

/
GKR bira

20 preporuka za mlade godinama i osjećajem