Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Steve Appleford: The Rolling Stones : to je samo Rock'N'Roll : priče o pjesmama

to je samo Rock'N'Roll

«To je samo Rock'N'Roll» prva je knjiga koja priča priču grupe Rolling Stones isključivo kroz njihove pjesme zalazeći iza kulisa i scena na snimanjima njihovih klasika poput pjesama “Brown Sugar” i “Wild Horses”. Ovo zanimljivo izdanje svjedoči o nastanku albuma Stonesa, od «Their Satanic Majesties Request», albuma utopljenog u psihodeliju, preko dekadentnog bluesa i countryja na «Exile On Main Street» do «Bridges To Babylon».

Svaki aspekt Rolling Stonesa je istražen, počevši s njihovim ranim eksperimentima s dubokim bluesom na početku 1960 - tih: otkrijte kada se basist Bill Wyman prvi puta formalno pojavio kao pjevač na albumu Stonesa, otkrijte tko je bio Nanker Phelge ili kada je Keith Richards objavio svoj prvi solo singl. Prikazi originalnih intervjua s onima bliskim bendu, kao što je Marianne Faithfull ili sa suradnicima poput Bobbyja Keysa, Jima Pricea i The Dusta Brothersa – čine It’s Only Rock ‘n’ Roll prijeko potrebnim vodičem kroz legendarni repertoar.


Darko Glavan, Hrvoje Horvat: Rolling Stones - 50 godina

50 GODINA

Knjiga donosi iscrpnu kronologiju povijesti "najveće rock grupe na svijetu" i ujedno je i najaktualnija biografija grupe. Kroz prizmu priče o Rolling Stonesima saznajemo u knjizi i o razvoju rock scene, diskografske industrije i show-businessa u vremenu trajanja benda. Knjiga nije samo još jedna ˝biografija Rolling Stonesa˝. To je zabavna, a istovrermeno i dubinska sonda koja zadire u ˝fenomen˝ i samih Stonesa i glazbene epohe koju su svojim radom obilježili.


Darko Glavan, Hrvoje Horvat: The Rolling Stones - Rock'n' Roll Babilon

Babilon

Rock'n'roll Babilon prva je sveobuhvatna biografija grupe the Rolling Stones objavljena na ovim prostorima.


Victor Bockris: Keith Richards: lice rock'n'rolla: biografija

Lice rock’n'rolla

Prema općem mišljenju ovo je definitivna biografija Keitha Richardsa, jedne od najvećih rock legendi, ultimativne rock ikone otkako je rock and rolla i svijeta! Jer, kako kažu, kad ovaj Biskup rock and rolla, odnosno Riffmeister General, ili grof Ziggenpuss, Princ svih narkomana-otpadnika, Obergruppen-Führer, Živi Rif, vampirski aristokrat, Keef Riffhards... i kako ga sve nisu zvali, uđe u sobu, za njim kroz vrata ulazi i rock and roll! Autor Victor Bockris, ugledni je novinar i art/rock biograf koji iza sebe ima biografije takvih veličina kao što su: Andy Warhol, Lou Reed, Patti Smith, Velvet Underground i John Cale, a u ovom fascinantnom životopisu ogoljuje i do najintimnijih detalja oslikava burni život glasovitog gitarista Rolling Stonesa. Nakon višegodišnjeg prikupljanja informacija iz stotina knjiga, časopisa i razgovora s Richardsovim kolegama muzičarima, ljubavnicama, dilerima, ovisnicima, menadžerima... autor razotkriva mitske priče o Richardsovim problemima s drogom, alkoholom, policijom, ženama, novcima, Mickom Jaggerom... ali, naravno, i pozadinu nastajanja njihovih najvećih hitova te kako su Rolling Stonesi od malog klupskog benda postali najveća svjetska rock'n'roll atrakcija.

U sočno ispričanoj priči Bockris opisuje kako je Mick Jagger bio slika, a Keith Richards duša i srce Rolling Stonesa, i kako je Richards postao "najelegantnije potrošeno ljudsko biće na svijetu", odnosno LICE ROCK'N'ROLLA čiji duh i dugovječnost tako dobro oslikava svojim gitarističkim umijećem ali i razuzdanim načinom života, ožiljcima i borama. Na kraju knjige Bockris zaključuje: "Richards je više od rock zvijezde. On je pravi umjetnik čije lice je karta druge polovice 20. stoljeća baš kao što je lice Samuela Becketta karta njegovog prvog dijela. Njegova glazba je jedan od ključeva modernog života i njegov rad će opstati dok god ljudi budu mogli slušati, razmišljati i osjećati." Richards, pak, o sebi i svojim planovima kaže: "Svirao sam s Muddyjem Watersom šest mjeseci prije nego što je umro, i frajer je bio jednako vitalan kao i u svojoj mladosti. I nastavio je svirati do dana kad je umro. Za mene je to najvažnija stvar. Radit ću ovo dok ne krepam." Na kraju, kad sve sažmemo, ne možemo ne složiti se s tvrdnjom jednog novinara: Keith Richards je Rock and Roll!


Christopher Andersen: Mick: Jaggerov razuzdan život i neukrotiv duh

Jaggerov razuzdan život

Skandal, novac, drama, glazba, rock, svjetska ikona, slava, droga, seks i genijalnost - sve ovo možemo povezati s jednom od najvećih svjetskih ikona čiju nam biografiju donosi Christopher Andersen. Mick Jagger je neprikosnovena ikona rock'n'rolla i jedna od najutjecajnijih glazbenih ličnosti našeg vremena. U ovoj biografiji nastaloj na temelju razgovora s Mickovim prijateljima, ljubavnicama i kolegama doznajemo više o njegovoj ambicioznoj, proračunatoj i često bešćutnoj strani, koketiranju s homoseksualnošću, mizoginiji, snobovskoj želi da se uklopi u visoko društvo, stalnom nastojanju da sablazni javnost i lukavosti koja mu je omogućila i da nakon 50 godina ostane jedan od najboljih rock izvođača.


Keith Richards, James Foxo: Život

Život

Knjiga na više od 600 stranica opisuje neke od najslavnijih svijetlih i mračnih trenutaka u karijeri Rolling Stonesa, te iznosi jedinstvenu Richardsovu životnu i rokersku filozofiju. Keith Richards pripovijeda priču o svom životu. O tome kako je, kao dijete, opsesivno slušao ploče Chucka Berryja i Muddyja Watersa.

Kako je učio svirati gitaru i osnovao sastav s Mickom Jaggerom i Brianom Jonesom. O prvim uspjesima Rolling Stonesa kao sastavu "zločestih momaka". O zloglasnome uhićenju zbog droge u Redlandsu i nizu sukoba s nervoznim establišmentom koji su potom uslijedili te kako je, zahvaljujući tome, stekao trajni imidž odmetnika i pučkog junaka. Priča i o tome kako je stvorio besmrtne rifove, poput onih u pjesmama "Jumping Jack Flash", "Street Fighting Man" i "Honky Tonk Women".

O tome kako se zaljubio u Anitu Pallenberg te o smrti Briana Jonesa. O poreznom egzilu u Francuskoj, razuzdanim američkim turnejama, rastućoj slavi, izolaciji i ovisnosti. O zaljubljivanju u Patti Hansen. O razilaženju s Mickom Jaggerom te o naknadnome međusobnom pomirenju. O braku, obitelji, solo-albumima, sastavu X-Pensive Winos i putu kojemu se ne nazire kraj. Svojim jedinstvenim i povjerljivim stilom, uz razoružavajuću iskrenost koja mu je oduvijek svojstvena, Keith Richards donosi pred čitatelje suštinsku životnu priču našega doba, nesputanu, smionu i istinitu.

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Hitovi iza ugla: Nije ih lako uloviti na policama, ali lijepo je znati koji su...

/
GKR bira

Knjige na valovima: 10 naslova o brodovima, moru, plovidbi...

/
GKR bira

Knjige koje trešte: naslovi o The Rolling Stonesima, jednom od najvažnijh bendova svih vremena

/
GKR bira

20 preporuka za mlade godinama i osjećajem