Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više
Vrijeme sati
LokacijaBenčić (Viktora Cara Emina 1)

Vrijeme: 20. 6. u 18,00 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za sve generacije 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 
Izvodi: prof. dr. sc. Vernesa Smolčić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Galaksije su veliki skupovi plina, prašine, milijardi zvijezda i njihovih (egzo)planetnih sustava u svemiru. Raznih su oblika: spiralne, eliptične i nepravilne. „Kako se galaksije razvijaju kroz svemirsko vrijeme?“, jedno je od temeljnih pitanja na koja ćemo odgovoriti, a saznat ćemo i kako astrofizičari opažaju i proučavaju galaksije, radeći na raznim institucijama diljem svijeta, te kako dokučuju razvoj galaksija kroz svemirsko vrijeme.

Razgovarat ćemo i o tome kako nam u svemu tome može pomoći nedavno lansirani svemirski teleskop James Webb. A na kraju ćemo se kroz interaktivnu igru svi nakratko pretvoriti u astrofizičare i zajedno klasificirati galaksije.

Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić svjetski je priznata astrofizičarka te redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se usavršavala u SAD-u, Njemačkoj i Australiji, a nakon devet godina rada i usavršavanja na najboljim sveučilištima na svijetu vratila u Hrvatsku. Fokus njezinih istraživanja su stvaranje i razvoj galaksija, proučava aktivne galaktičke jezgre, radiogalaksije te izvangalaktičko stvaranje zvijezda. Članica je brojnih međunarodnih kolaboracija, a u nekima od njih je na voditeljskim funkcijama, kao u Cosmic Evolution Survey (COSMOS) te The Ultimate XMM Extragalactic Survey. Objavila je više od 140 znanstvenih radova, a za svoj je rad primila brojne nagrade, kao što su Ernst Patzer Award, Zagrepčanka godine 2014., Priznanje Fakultetskog Vijeća PMF-a za značajno znanstveno postignuće i doprinos ugledu PMF-a, COSMO znanstvenica godine 2015., Državna nagrada za znanost za 2017. godinu, Nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH za 2019. godinu za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti, te ju je hrvatsko izdanje časopisa Forbes uvrstilo u najuspješnije ljude generacije 2013. Uz prestižni (i prvi u Hrvatskoj) ERC Starting Grant za projekt “Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba”, vodila je brojne znanstvene projekte. Profesorica je vrlo aktivna u popularizaciji znanosti te vodi projekt nazvan Astroučionica, web platformu namijenjenu popularizaciji astronomije. Astroučionica je nastala tijekom provedbe ERC projekta 2018. godine te je otada nastavila rasti. Redovito drži javna predavanja o astronomiji, Državna je koordinatorica za popularizaciju Međunarodnog astronomskog saveza za Hrvatsku te je posebno aktivna u godišnjoj proslavi žena i djevojaka u astronomiji (od 11. veljače do 8. ožujka). Profesorica Smolčić sudjelovala je u izradi obrazovne slikovnice za djecu "Psi u svemiru” te je suautorica kuharice za djecu “Astrokuharica”.

Događanje je dio manifestacije Ljetna priča iz Benčića čiji detaljan program možete provjeriti ovdje. 

GKR_ljetna_prica_2024_gkr_LJBB_web_1600x600px_70fa8d42f1.jpg

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.

images.jpeg

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru