Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više
LokacijaDječja kuća

Bit će to ležerna ljetna večer koje ćete moći nešto razmijeniti na jedinstvenom buvljaku, odigrati koju s frizbijem na posebnom treningu, zaprljati ruke u uličnom atelieru, zaigrati kakvu retro igru, a potom kada padne noći gledati i odslušati jedinstvenu projekciju i koncert.

Ulaz na sve je slobodan, vidimo se!

Buvljak ljetne večeri benčićevski: Razmijeni, izmijeni, promijeni

Vrijeme: od 17 do 21 sat

Mjesto: dvorište Dječje kuće

Izvodi: Gradska knjižnica Rijeka

sudjelovanje kao izlagač potrebno je prijaviti ovdje.

Svi znamo onaj frustrirajući osjećaj skupljanja beskonačnih igračaka u sobi, odjeće u ormarima koju djeca više ne nose, stripova i knjiga koje više ne čitamo na policama i sl. Za nove često nemamo novca, način pronalaska, lošu ponudu… Možda upravo tu nađete neko fora iznenađenje za ekipu….

Za to su razmjena i trgovina stvorene – ono što nemaš ti, ima možda netko drugi. Sve što je potrebno je rezervirati stol koji čeka u Dječjoj kući te izložiti svoju ponudu – ostali se mogu s tobom razmijeniti, kupiti, “platiti” narančama, kriptovalutama, svime što misliš da je pošteno da je dio razmjene. Na ovaj način učimo se više puta koristiti predmete, ne odbacivati te uočavamo vrijednost svega što imamo.

Retro igre, Udruga Portić

Vrijeme: 17 do 20 sati

Mjesto: dvorište Dječje kuće

Izvodi: Udruga Portić

Sudjelovanje: Slobodno, nisu potrebne prijave.

Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić nakon “Dana retro igara” i “Tjedna retro igara” provodi aktivnosti “Večer retro igara”. Djeca svih uzrasta i njihovi roditelji mogu naučiti ili ponoviti kako se igraju Crvena kraljica, Krokodil, Care, care gospodare koliko je sati? te preskakati lastik, kao i mnoge druge, pomalo zaboravljene igre.

Livadaonica, igra frizbija, konopa i daski za surfanje, Centar Flow

Vrijeme: od 18 do 21 sati

Mjesto: livada Dječje kuće

Izvođač: Centar Flow

Sudjelovanje: slobodno, nisu potrebne prijave.

Posljednjeg toboganskog dana u predvečerje vrućeg ljetnog dana pripremamo za vas jedan veliki razigrani trening! I to jako neobičan – bavit ćete se naprednim tehnikama bacanja frizbija, vježbama balansiranja na dasci i surfanja na suhom, maštovitu vrtnju užetom kao i balansiranje!

Riječki Centar Flow će se pobrinuti da sve bude super!

Atelier Dječje kuće

Vrijeme: od 18 do 21 sat

Mjesto: dvorište Dječje kuće

Izvođač: tim Dječje kuće

Sudjelovanje: slobodno, nisu potrebne prijave

Crtanje, slikanje, kolažiranje, maljanje, packanje, tapkanje…. Sve to će činiti naš posebni atelier na otvorenom. Kakva bi mi to bili Dječja kuća da samo ne smišljamo načine kako bolje zaprljati ruke.

Tragaonica: Nova epizoda

Vrijeme: od 17 sati

Mjesto: Dječja kuća

Sudjelovanje: nije potrebna prijava, samo pitati upute u programskoj sobi Dječje kuće

Dječja kuća je po sebi prostor igre, a dodatno sve začinjavamo uvijek novim scenarijima za istraživanje po prostoru. Naš lik za spačke je Mrki Kile, ali djeca uvijek izađu na kraj njegovim forama.

Mrki Kile smandrljao je novu šifriranu poruku za sve spremne za spust niz tobogansku Tragaonicu Svako slovo šifrirane poruke čuva jedan lik. Likovi se nalaze pobacani na razno raznim mjestima u Dječjoj. Zaviri, odškrini, proviri po cijeloj Dječjoj kako bi pronašao likove i slova koja skrivaju. Otkrivena slova upiši iznad odgovarajućih likova.

Projekcija filmova nastalih na radionicama Tobogana

Vrijeme održavanja: subota, 8. 7. od 19 do 20 sati

Mjesto: Dječja kuća, kino

Dob: svi uzrasti

Organizator: Art-kino

Prijave: Ulaz na program je slobodan za sve posjetitelje.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala Tobogan, Art-kino održava tri audiovizualne radionice za djecu, a rezultati radionica premijerno će se prikazati u kinu Dječje kuće zadnji dan festivala, u subotu, 8. srpnja u 19 sati. Na repertoaru će se naći radovi s Radionice fantastične TV reportaže koje će snimiti naši mali TV-reporteri u društvu filmaša Aleša Suka i novinara Dražena Zime, potom animirani film nastao u sklopu Radionice stop-animacije naših malih animatora i njihove voditeljice Katrin Novaković te dokumentarni film proizašao iz Radionice dokumentarnog filma koju vodi poznati hrvatski dokumentarist Đuro Gavran.

Sherlock Jr. + JZMZ

kino-koncert u dvorištu Dječje kuće

vrijeme: 8. 7. od 21:30 do 22:15 sati

mjesto: Art kvart Benčić, ispred Dječje kuće

organizator: Art-kino

izvođač: JZMZ

dob: svi uzrasti

način prijave: Ulaz na program je slobodan za sve posjetitelje.

Posebna glazbeno-filmska poslastica sprema se za zadnji dan festivala Tobogan: pod zvjezdanim nebom dvorišta Dječje kuće održat će se projekcija nijeme crno-bijele komedije Sherlock Jr. legendarnog komičara Bustera Keatona uz originalnu glazbenu pratnju uživo u izvedbi riječkoga glazbenog dvojca JZMZ – Josipa Maršića i Zorana Medveda.

Kultna komedija Bustera Keatona već nevjerojatnih 99 godina mami osmijeh na lice generacijama gledatelja, a donosi priču o mladom kinooperateru koji se ponudi riješiti slučaj nestalog sata, čiji je vlasnik otac njegove djevojke, no prije pokuša, teška optužba za krađu pada upravo na njegova leđa. Očajan u pokušaju da skine ljagu sa svog imena i vrati ljubav voljene djevojke, nesretni kinooperater tijekom projekcije filma utone u san u kojem baš on postane najpoznatiji detektiv na svijetu, Sherlock Holmes, te u jednoj od najpoznatijih filmskih scena, doslovce ulazi u filmsko platno kako bi oživio svoje fantazije.

Balansirajući kroz čitav film između sna i jave, Keaton je kreirao prvu pravu sekvencu posvećenu snu. Štoviše pretvorio je gotovo čitav film u jedan veliki san. Za mnoge, uključujući i mene, to je vjerojatno najbolji i najjednostavniji filmski san, a to dvoje, pogotovo na filmu, često ide zajedno. – Rajko Grlić

Buster Keaton jedna je od najvećih legendi nijemih komedija, Oscarom nagrađeni američki komični glumac i redatelj. Njegov je zaštitni znak bila fizička komedija u kombinaciji s bezizražajnim izrazom lica čime je stekao nadimak Veliko kameno lice, ali i titulu začetnika kaskaderskih trikova. Naime, opasne vratolomije u svojim je filmovima uvijek izvodio samostalno, nerijetko dovodeći u pitanje vlastiti život. Njegovi su filmski likovi najčešće oni koji se nađu u nesretnim okolnostima, a čak kada su i nepovratno poraženi, oni uvijek pronađu način da i takvu životnu situaciju pretvorene u sretan završetak. Danas se smatra da je Keaton svojom karijerom glumca i redatelja stvorio jedan od najinovativnijih i najvažnijih opusa u povijesti filma.

Informacije o filmu:

Zemlja, godina: Sjedinjene Američke Države, 1924.

Žanr: komedija, nijemi

Režija: Buster Keaton

Scenarij: Clyde Bruckman, Jean Havez, Joseph A. Mitchell

Uloge: Buster Keaton, Kathryn McGuire, Joe Keaton

Fotografija: Byron Houck, Elgin Lessley

Montaža: Buster Keaton

Glazba: JZMZ

Produkcija: Buster Keaton Productions

Distribucija: Park Circus

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca