Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više
Vrijeme sati
LokacijaBenčić (Viktora Cara Emina 1)

Vrijeme: 9. 7. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: dr. sc. Julija Lozzi Barković 
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Vođena šetnja po kvartu Potok prezentirat će urbanizaciju toga područja, gdje je početkom 20. stoljeća, na mjestu isušenog vodotoka, planirana višestambena izgradnja unutar zelene zone. Pojavljuje se više investitora: Unione Cooperativa Fiumana, Giovanni Minach, obitelji Modiano i Dubravčić. Od arhitekata koji su na Potoku realizirali značajni dio svoga opusa vezano za razdoblje secesije su Emilio Ambrosini, Mario Ambrosini i Bruno Slokovich. Četvrt Potok urbanistički i arhitektonski definirana je u razdoblju između dva svjetska rata, budući da je dvadesetih godina na raspolaganju bilo još dovoljno slobodnog prostora za nastavak ranije započete izgradnje. Realizirana su još dva velika stambena bloka za djelatnike riječkih poduzeća (Brodogradilište), čiji su projekti vezani za značajna imena riječkih arhitekata iz vremena kada je grad pod talijanskom upravom: Brune Anghebena i Giuseppea Posa.

Julija Lozzi-Barković zaposlena je u znanstveno-nastavnom zvanju redovite profesorice u trajnom zvanju na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a magistrirala s radnjom Secesija u arhitekturi Rijeke na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu 1991. Doktorsku disertaciju Arhitektura riječke regije u prvoj polovici 20. stoljeća obranila je 2000. na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nositeljica je i suradnica na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata, članica je međunarodnih radnih grupa za očuvanje i valorizaciju graditeljske i industrijske baštine (Docomomo, Ticcih, Pro-torpedo) te Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i Društva povjesničara umjetnosti Rijeke. Utemeljiteljica je Centra za industrijsku baštinu pri Sveučilištu u Rijeci. Aktivno je uključena u znanstveni i likovni život riječke regije i šire, posebno na planu istraživanja i valorizacije graditeljske baštine 19. i prve polovice 20. stoljeća. Temeljni znanstveni interes joj je moderna arhitektura Rijeke i regije, uključujući industrijsku baštinu. J. Lozzi-Barković autorica/koautorica je četiri knjige: Secesija u arhitekturi Rijeke, ICR, Rijeka, 2010., Kvarnerska kupališna baština (koautorstvo s Mirjanom Kos), DAR, Rijeka, 2009., Secesijska arhitektura, vodič kroz Rijeku (koautorstvo s Dainom Glavočić i Jasnom Rotim Malvić), DPUR, Rijeka, 2011., Međuratna arhitektura Rijeke i Sušaka, komparacija i europski kontekst, Adamić, Rijeka, 2015. (povelja DPUH „R. Ivančević“ za 2015., te Nagrada grada Rijeke za 2016.).

Događanje je dio manifestacije Ljetna priča iz Benčića čiji detaljan program možete provjeriti ovdje. 

GKR_ljetna_prica_2024_gkr_LJBB_web_1600x600px_70fa8d42f1.jpg
Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca