Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
David Čarapina
Odrađuje petogodišnji akademski rok na FFRI-u uvjeren u produženje istog zbog dobrog ponašanja. Sportski novinar koji najmanje piše o sportu. Kao ljubitelj riječke košarke od 2016. godine nalazi se na popisu ugroženih vrsta. više

Kritika videoigara na regionalnim prostorima je nepostojana. I to je u redu; kritičke perspektive etabliranijih umjetnosti na domaćim prostorima iz mjeseca u mjesec hvataju se skliske rubove kreativnih industrija koje su ovdje u najmanju ruku incestuozne naravi. I dok za film i književnost prvi dižemo ruku kada je riječ o nabrajanju umjetnosti, videoigre još nisu ni započele utrku za statusom umjetnost u našim glavama. Kako volimo reći — to je za djecu.

A onda ja volim reći — to je za nas. Videoigre su generacijski medij, industrija koja se nadvija nad našim glavama kao što se filmska nadvijala u prethodnim desetljećima. One nisu za djecu; one su za svih i kao takve su, htjeli ili ne, dio naših života koji je potrebno razumjeti. A za to su nam potrebne kritike koje naslove sagledavaju na razini višoj od naslova “pročitajte prije kupnje…“.

S obzirom na to kako je ovdje nestašica sličnih tekstova, najbolju polazišnu točku predstavlja Critical Distance. Riječ je o projektu koji sada traje već 11 godina te koji za cilj ima naći odgovor na samo jedno pitanje — “Where is all the good writing about games?Critical Distance preuzima ulogu informacijskog punkta na kojoj se na tjednoj bazi mogu naći svesci objavljenih tekstova na nizu portala koji su bazirani na kritičkom pristupu, sagledavajući igru iz više kuteva (publika, developer, kritičar). Međutim, to je samo prva razina projekta kroz koju imamo priliku na sedmodnevnoj bazi pratiti događanja u industriji.

Drugi razinu sačinjavaju mjesečni svesci podcasta i YT videa koje ekipa iza platforme marljivo sakuplja itematski vezuje kako bi ponudila čitateljima. Ipak, najvažniji dio platforme su njene kritičke kompilacije odabranih naslova. Riječ je o autorskim cjelinama unutar kojih je obrađen svaki igraći segment, kao i prikupljena sva relevantna internetska građa za odabrani naslov. Od Witchera 3 do Sonica The Hedgehoga, broj obrađenih naslova je impresivan te predstavlja odličan početak za sve oni koji žele pisati o igrama.

Međutim, Critical Distance nije u potrazi samo za novim čitateljima; on traži nove pisce, svjestan kadra kojim barata on ili druge stranice. Platforma nudi niz potencijalnih stranica na kojima se možete okušati, a uostalom; ako mislite da ste spremni, možete se okušati i u stvaranju igraće kompilacije.

Zaključak teksta?

Igrajte, istražujte, pišite. Kao što smo već rekli — videoigre mogu promijeniti svijet samo ako ih razumijemo.

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca