Podijeli sadržaj

 • Podijeli emailom
 • Podijeli na Facebooku
 • Podijeli na X
 • Podijeli s Viberom
 • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
David Čarapina
Odrađuje petogodišnji akademski rok na FFRI-u uvjeren u produženje istog zbog dobrog ponašanja. Sportski novinar koji najmanje piše o sportu. Kao ljubitelj riječke košarke od 2016. godine nalazi se na popisu ugroženih vrsta. više

Teorijske biblioteke s kritičkom oštricom okrenutom prema 21. stoljećom rijetka su pojava na našim prostorima. Tim više postoji potreba za ukazivanjem na iste, kao i na očuvanje te proširenje knjiških nizova kroz popularizaciju. Ambiciozan cilj, ali jedan koji je nužno postaviti bez obzira na skepsu koja ih nužno okružuje u našem današnjem društvu.

Biblioteka Rad i misao (Jesenski i Turk/Drugo more) jedna je onih o kojima se ne priča dovoljno. Naslov koji će mnoge podsjetiti na jugoslavensku biblioteku žarkih boja, Reč i misao, u fokus svojih razmišljanja stavlja pojam rad u kontekstu današnjeg društva. Osmišljena u okviru programskog pravca Dopolavoro u sklopu projekta Rijeka 2020, biblioteka trenutno broji sljedećih šest naslova:

 • Vivek Chibber, Postkolonijalna teorija i sablast kapitala
 • Ankica Čakardić, Sablasti tranzicije – Socijalna historija kapitalizma
 • James Bridle, Novo mračno doba
 • Nick Srnicek i Alex Williams, Postkapitalizam i svijet bez rada
 • David Graeber, Besmisleni poslovi
 • Kojin Karatani, Struktura svjetske povijesti – od načina proizvodnje do načina razmjene

Pisane pristupačnim jezikom, odbijaju biti shvaćene kao knjige isključivo za užu interesnu zajednicu. Posebice naslovi Bridlea, Srniceka/Williamsa te Graebera ne traže od svojih čitatelja prethodno znanje kako bi razumio problematizaciju mehanizama rada koji se kriju iza današnjeg svijeta. Međutim, ni preostali naslovi pred svoje čitatelje ne postavljaju zapreke već ih odmiču kroz odmjerenu kontekstualizaciju i jasno sročenu metodologiju. Pitkost teksta na svim razinama je glavna snaga biblioteke kojoj najveći izazov sada predstavlja dolazak do šire publike za koju je i stvorena.

Srećko Pulig napisao je tri odlične kritike na koje možete baciti oko prije nego se odlučite za prvi naslov iz biblioteke:

Kad kadrovska prebacuje normu (Besmisleni poslovi)
Sablasti marksizma i kapitala (Postkolonijalna teorija i sablast kapitala)
Svjetsko, a naše (Sablasti tranzicije – Socijalna historija kapitalizma)

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca