Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Verena Tibljaš
Knjižnicu smatra izvrsnim poligonom za igru, razvoj kreativnosti, dijeljenje iskustava i otkrivanje divnih ljudi. Veseli je čitati naglas i tu radost promocije dobrog pisanja i užitka čitanja nastoji usaditi i drugima. Obožava zalijevati čitateljske klubov... više

Iako, bit će ovdje prije svega riječi o djelima a tek usput o brojkama.

I o svemu samo ne o ladicama.

Otvoreni umovi i otvorene duše otvorenih namjera vole otvorene prostore.

Pa kojim su sve prostorima u 2015. volonteri knjižnice širili lijepu riječ? Recimo to ukratko: bilo ih je posvuda.

Veći dio programskih aktivnosti u kojima sudjelujete u našim knjižničnim prostorima počiva na volonterskim angažmanima. Što radionice, što čitateljski klubovi za mlade, što naše sudjelovanje u nekim većim manifestacijama – pogledate li bolje, ugledat ćete mnoštvo volontera u većini njih. Istina, ne piše im na čelu „volonter“, ali znajte da su svuda oko vas. :)

Neki su od njih profesori hrvatskog i književnosti, neki tek srednjoškolci, neki su pripadnici struka koje nikad ne biste povezali s knjižnicom. Jedni su zaljubljenici u svoje hobije i žele tu strast i znanje od srca podijeliti s drugima, drugi su toliki zaljubljenici u knjižnicu da joj žele biti blizu svakog svog slobodnog trenutka. Ali velika većina njih članovi su knjižnice od ranije, mnogi i cijeli svoj život prije no što su smogli snage, prišli i rekli: Mogu ja ovdje pomoći na neki način jer mi se sviđa biti tu.

Zahvaljujući tome u knjižnici vaša djeca uče talijanski ili njemački, izrađujete origami ili mnoge druge kreativne ručne radove, zajedno sa svojom djecom od 2,3 godine slušate prve priče u maloj pričaonici za djecu rane dobi, a bogme i malo pjevate s njima.

Knjižnični volonteri vode rasprave nekih naših dječjih čitateljskih klubova i gotovo svih klubova za mlade. Studentski čitateljski klub, Sanjari, Na margini, Anime klub, Domski zombiji, G+ i Biblioklub žive i rastu zahvaljujući dobro organiziranim voditeljima-volonterima koji puno čitaju, dobro poznaju svoje članove, vrijedno pripremaju svoje rasprave i brinu da njihovi članovi dođu do knjige svakog mjeseca te marljivo biraju nove, zanimljive prijedloge za buduća čitanja svojih klubova.

Neki od čitateljskih klubova izgradili su i druge oblike druženja ili služenja zajednici, a volonteri su pripomogli i u tim aktivnostima. LARP čitateljskog kluba za mlade ČK ČK kao i glasna čitanja starijima u domovima za starije i nemoćne osobe Kantrida i Čavle odvijali su se uz pomoć ili uz isključivi angažman volontera. Sati i sati uloženog vremena u pripremu uloga ili pomno biranje priča, a pitate li volontere je li vrijedilo, pogledat će vas sa čuđenjem. Kako vam pada na pamet pitati takvo što?

Neki volonterski programi nastaju suradnjom knjižnice i srodnih ustanova.

Pssst… mala priča za djecu rane dobi ostvaruje se suradnjom s Učiteljskim fakultetom, a pod vodstvom profesorice Vesne Katić i uz pomoć umirovljene odgojiteljice Grozdane Jurišić desetak studentica iz tjedna u tjedan volonterski priprema i vodi pričaonice za djecu 2-3 godine i njihove roditelje.

Mali izbor odgovora iz volonterskog upitnika

Imate li posebnu želju volontirati s nekom određenom dobnom ili interesnom skupinom?

Da: djeca i osobe starije životne dobi.

Mladena, 34 godine

Imate li posebne vještine i znanja koje biste rado ponudili volontirajući?

Završila sam srednju medicinsku školu pa imam iskustva u radu s ljudima. Za sebe volim misliti da sam dosta komunikativna i pristupačna. Ponekad sam pomalo zbunjena, ali ljudi to obično dožive kao nešto simpatično.

Volim pričati priče, izrađivati DIY i nasmijavati ljude.

Natalija, 19 godina

Ima li nešto što biste istaknuli/napomenuli, a čini se važnim za ovu prigodu?

Treba vam volonter poput mene, vjerujte mi ;)

Lucija, 19 godina

Klub G+ nastaje u suradnji s Ekonomskom školom Mije Mirkovića i voditeljicom njihova Volonterskog kluba, profesoricom Ivanom Mijatović, a Domski zombiji u suradnji s Učeničkim domom Podmurvice i koordinatoricom njihova Volonterskog kluba, profesoricom Jelenom Krpan.

Naši volonteri sudjeluju i u partnerskom programu dramske radionice Malik pomažući dramskoj pedagoginji oko čitanja i izvedbi predškolaca u njihovim predstavicama.

Za volontere Portića (poznate tete pričalice), u suradničkom projektu Pripovjedačica priča za laku noć u bolnici Kantrida, dvaput godišnje provodimo edukaciju - vježbe interpretativnog čitanja te tijekom godine savjetujemo dobre naslove i nastojimo da čim više priča putem njih dođe do djece u bolnici. Iako ova volonterska obitelj nosi prezime Portić, u rodu smo (partnerskom) pa su se i oni s pravom, al' na drugi način, našli u ovoj priči.

U čitanjima starijima na Kantridi kao i pri izradi čestitaka za njih pridružio nam se Volonterski klub Učeničkog doma Podmurvice – pod vodstvom svoje voditeljice Jelene Krpan iz mjeseca u mjesec s našim volonterima čitaju i stvaraju neki od volontera toga kluba.

Poneki su profesionalci naši stalni suradnici na dobrovoljnoj bazi. Jer vole ono čime se bave i žele to znanje proširiti izvan zidova svojih ustanova. Dr. sc. Maja Verdonik s Učiteljskog fakulteta jedna je od njih. Svake nas godine počasti nekom zanimljivom temom, a prošle je godine u programu obljetnice dječjih knjižnica u Rijeci održala iznimno korisno izlaganje o hrvatskim ilustratorima i ilustriranim knjigama.

Volonteri se u našoj knjižnici uključuju u aktivnosti prema iskazanim osobnim interesima te dokazanim vještinama i znanjima. Netko je izvrstan u komunikaciji s tinejdžerima, netko prekrasno čita, netko baš ima senzibiliteta za starije osobe ili djecu rane dobi, netko prekrasno radi rukama i rado druge uči tome.

Jedan se dio aktivnosti provodi u redovnim tjednim ili mjesečnim terminima, dok je dio aktivnosti povremenog tipa. Isto tako pojedini volonteri prihvaćaju tjednu ili mjesečnu obvezu, dok se pojedini uključuju prema mogućnostima i volji, s vremena na vrijeme.

Koji su to mali, izvanredni angažmani bili značajni u protekloj godini? Sudjelovali smo u raznim manifestacijama, a evo što su volonteri činili pritom:

Pripomogli u šetnji Šumom Striborovom, akciji koja dvaput godišnje, u travnju i listopadu, okuplja građane u planinarskoj šetnji i priči, u organizaciji GKR-a i PD Kamenjak. Čitale su se priče, organizirale vježbe razgibavanja i šumskog snalaženja.

Pripremali i proveli akciju Stihovi uz kavu: po riječkim kafićima povodom Međunarodnog dana poezije, 21. ožujka, Studentski čitateljski klub birao je, rezuckao, a potom suptilno podmetao pomno birane stihove. Možda je neki osvanuo i uz vašu kavu? Ili čaj?

U Danima frankofonije čitala se u Striboru prekrasna Velika tvornica riječi belgijskih autorica Valerije Docampo i Agnes de Lestrade.

U akcijama tijekom Noći knjige volonteri su bili u glavnim ulogama: bezglasno se čitalo po autobusima, razgovaralo s mladim riječkim autorima, članovima naših čitateljskih klubova Tamarom Crnko i Dariom Abramom, pripremili su i vodili knjižni kviz znanja u Narodnoj čitaonici.

Interpretativno se čitalo (u kostimu Zeca) u Nacionalnoj kampanji Čitaj mi! na Korzu.

Čitali su se izabrani dijelovi priče Xocoatl: priča o čokoladi u Danima čokolade u Striboru.

Glasno se čitalo na otvaranju izložbe u čast 60 godina dječjeg knjižničarstva u Rijeci. Istom zgodom u kostimu Zeca pečatiralo se posjetitelje pečatom Udri knjigu na veselje! Volonterske aktivnosti u knjižnici uistinu znaju biti neočekivane. Sve što niste mislili da biste ikad mogli raditi, ovdje bi vam se moglo dogoditi!

Vodilo se i sudjelovalo u kreativnim radionicama te u jednoj tradicionalno posebno dobre atmosfere izrađivalo se novogodišnje čestitke za starije i nemoćne osobe Doma Kantrida.

Povremeno su se lektorirali tekstovi za Magazin GKR-a, a oni malo informatički spretniji pomagali su oko izrade raznoraznih tablica za bolju evidenciju čitateljskih klubova ili sabiranja volonterskih sati.

Iako još nismo posve razradili organizaciju volonterskog angažmana koji podrazumijeva fizičku pomoć pri preuređenju prostora za programska zbivanja, prenošenju namještaja, tehnike, paketa knjiga, 3D printera i sl., moramo reći da se naši volonteri spontano pridružuju i u takvim situacijama – kad nas vide da nešto teglimo, pruže ruku, zajedno i bratski dovršimo posao.

Nekoliko programskih aktivnosti u potpunosti počiva na volonterima (već spomenuti klubovi za djecu i mlade, glasna čitanja u Domu Kantrida i sl.), dok su u nekim programima samo pomoć pri realizaciji (Biblioklub, Šuma Striborova i sl.).

U nekim aktivnostima ukupno i kroz duži period sudjeluje velik broj volontera, ali se izmjenjuju pri realizaciji (npr. Dom Kantrida), dok neke aktivnosti u potpunosti počivaju na brizi pojedinih, uvijek istih volontera (radionice, vodstvo čitateljskih klubova i sl.).

Tijekom prethodne godine aktivno se u programske aktivnosti uključilo 30-ak volontera.

Uz već stara i dobro poznata imena – Tina Babić, Sanja Štajdohar, Nikol Bali, Tina Kovačić, Tamara Crnko, Sandra Crnko, Tea Brec, Franko Blažina, Dario Abram, Milan Pavković, Sandra Antonić Butorac, Tea Sokolić Popić, pridružila su se i neka nova: Marina Ćuruvija-Viskov vodila je radionicu Prime parole u prvoj polovici godine, a nakon njenog odlaska u Kanadu radionicu je preuzela srednjoškolka Romina Marković. Zdenka Šegota zaključila je svoju radionicu origamija na Turniću i započela širiti origami tehniku na Zametu, a trenutno u niskom startu zajedno s nama nestrpljivo čeka svečano otvaranje našeg ogranka na Trsatu. Tomislavova i Ivonina mama Daliborka Tojčić, profesorica njemačkog, pokrenula je njemačku igraonicu Spiel mit! za predškolce u Striboru.

Vrlo predano i aktivno pridružila nam se i studentica knjižničarstva Anja Kučan (čitanja starijima u Domu Kantrida, čitanja predškolcima u Maliku, izrada čestitaka za starije), Mladena Tadej u čitanjima starijima u Domu Kantrida, a jednako rado volontira i članica Nedopričljivih Milena Pađen-Brnelić (čitanja starijima u domovima Kantrida i Nina, bezglasna čitanja u Noći knjige). Oformili smo posve novu volontersku skupinu u Knjižnici Čavle s posebnim volonterskim zadatkom: čitanja starijima u Domu Nina na Buzdohnju. O toj volonterskoj družini brine naša Jadranka Fućak, a čine je već spomenuta Milena Pađen-Brnelić, a uz nju Nelka Kralj (koja pored ovog volontira i čitanjima djeci u knjižnici), Irena Simunović, Danijela Žagar, Mirjana Škaron, Tonka Đurić, Livia Žagar Simone, Đurđica Franko Čargonja, Bosiljka Klemen.

Desetak studentica Učiteljskog fakulteta koje su u 2015. pridonijele stvaranju Pssst... male priče odazivaju se na imena Ivana Malović, Silvija Stojšić, Kristina Kukec, Martina Josipović, Tina Đorđević, Ana Sablić, Amalija Horvat, Ivana Hrman, Željka Devčić, Laura Višnjić, Petra Barać, Mirela Džafić i Ivana Hajdinjak.

Sporadično i situacijski, volonterski se uvijek rado odazovu i tzv. evergrin volonteri, Striborova djeca odrasla uz knjižnicu i izrasla iz projekta Mladi za mlade. Ove godine s nama su se igrali Eva Fućak, Petra Mrša, Tea Juretić, Larry Ambrozich, Marija Kajapi, Jadranka Lacković. Nešto mlađa djeca novije generacije, također su stalno pri ruci i ove će godine dobiti i volonterske ugovore za svoje angažmane u knjižnici: Valentina Miculinić, Maja Žeželić, Filip Kočić, Dolores Francišković i Noa Jelić Matošević.

Dakako, pribrojimo li sate dobre volje pojedinaca koji su se pridružili samo jednom ili nekoliko puta u ponekim aktivnostima tijekom godine, a takvih je još barem desetak (Igor Vlatković, Stella Defranza, Dea Marin, Ana-Marija Žgela, Iva Blažević, Kristina Bijelić, mama Žeželić, Matea Golik, Tihana Arh, Patricia Štriga…), slika volonterskog angažmana u knjižnici poprima još veće dimenzije.

Ne zaboravimo i tihu volontersku snagu koja stoji iza ekrana - svu silu autora tekstova o knjigama, čitanju, filmovima, stvaranju, kulturi uopće koje rado čitate i pratite iz svojih domova. I taj dio vremena, znanja i ljubavi uložen u pisanje a dostupan svima u svako doba dana i noći nosi svoju veliku vrijednost koja ulazi u kategoriju "izvan kategorije".

U stvarnom svijetu, mimo ekrana, od ovih dana brojimo još dvije nove snage: Lucija Pećarina, Zagrepčanka na studiju razredne nastave na UFRi-ju, i Natalija Hercigonja, Koprivničanka na studiju kulturologije na FFRI-ju, pronašle su vrata Striborova i žele biti dio našeg tima. Veselimo im se!

I ne zaboravimo, od prošle je godine naša knjižnica bogatija za Volonterku godine PGŽ-a – Tina Babić za svoja je 203 volonterska sata u vođenju goranskih rasprava Bibliokluba, vođenje radionica s djecom s posebnim potrebama G razreda EŠMM, LARP-u ČK ČK-a, glasna čitanja starijima u Domu Kantrida i još nebrojeno malih programskih aktivnosti osvojila ovo prestižno godišnje priznanje koje dodjeljuje Udruga SMART. Istom je prigodom Sanja Štajdohar drugu godinu za redom zaradila Pohvalu volontera za 151 sat svojih aktivnosti.

Ukupno je 980 sati volonterskog angažmana ugrađeno u programske aktivnosti naše knjižnice u prethodnoj godini. 41 dan (24 sata na dan) bogatiji za dobre programe! Ili recimo to jednostavno ovako: gdje izvori financiranja zakažu, volonteri pomažu! Sretni što imamo tako veliku zajednicu Dobre Volje!

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca