Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

18. Dane Hrvatske komore inženjera građevinarstva otvorio je potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, a otvaranju je prisustvovao i riječki gradonačelnik Marko Filipović.

“Na putu prema oporavku i gospodarskom rastu jedna od ključnih uloga pripada građevinskoj struci. Građevinarstvo se smatra jednim od tradicionalnih stupova hrvatske ekonomije i statistike svjedoče o tome: doprinos naše djelatnosti gospodarstvu je izuzetan – u 2023., od ukupnoga broja zaposlenih u RH, 8 % je zaposlenih u našoj djelatnosti, a generiramo približno 5 % hrvatskoga BDP-a. Jedno novostvoreno radno mjesto u građevinarstvu generira dva dodatna radna mjesta u drugim djelatnostima., rekla je je na otvorenju 18. Dana predsjednica Komore, Nina Dražin Lovrec.

“Građevinska industrija nije samo bitan gospodarski sektor, već je bila i jest ključni nositelj gospodarskog, infrastrukturnog i društvenog razvoja. Program Vlade za ovaj mandat identificira  četiri glavna razvojna smjera u ovom desetljeću a to su: demografska revitalizacija, digitalna transformacija, dekarbonizacija te obrazovanje.

Od 2015. do danas broj radnika u građevini je u prosjeku rastao oko 6 % godišnje, znatno brže u odnosu na prosjek EU. Govoreći o snazi građevinskog sektora danas, istaknuo bih da je rast bruto dodane vrijednosti građevinarstva u prvom kvartalu ove godine čak 13,1 %. Posebno veseli i podatak o sve bržem rastu investicija u fiksni kapital od 10,8 posto.

Ove podatke prati i obujam građevinskih radova. Statistika pokazuje da je u prva tri mjeseca ove godine obujam građevinskih radova porastao za 14,6 posto u odnosu na 2023. godinu.

Sektor građevinarstva imat će svoju ulogu posebno u segmentu dekarbonizacije kroz energetsku obnovu i zelenu tranziciju, ali i u demografskoj revitalizaciji kroz uključivanje u provedbu nacionalne stambene politike” – rekao je potpredsjednik Vlade Bačić.

Prvi dan konferencije obilježio je okrugli stol „Cestovna infrastruktura 2024. – 2030.“ posvećen glavnim investicijskim projektima u cestogradnji u Hrvatskoj i njihovom utjecaju na razvoj i rast gospodarstva. Kao uvod u okrugli stol Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta,  predstavio je  glavne investicijske projekte u cestogradnji do 2030.  među kojima su proširenje autoceste A1 do Bosiljeva, autocesta do Dubrovnika, druga cijev tunela Učka. Škorić je istaknuo kako je u posljednje tri godine napravljeno više od 80 kilometara novih cesta, a u tom periodu investicijski ciklus je iznosio 1,1 milijardu eura od čega je 717 milijuna eura otišlo na nove investicije, odnosno  izgradnju novih cesta. Nadamo se da ćemo u budućem razdoblju graditi godišnje 25 do 30 kilometara novih cesta”, rekao je Škorić.

Sudionici okruglog stola uz potpredsjednika Vlade Bačića i Josipa Škorića, bili su i  Veljko Nižetić, direktor tvrtke Strabag i Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Nova Gradska knjižnica Rijeka u Rijeci dobila je nagradu u kategoriji projektiranje/ konstrukcije te je KOLOS dodijeljen inženjerima Saši Mitroviću, Draganu Ribariću i Marku Ptičeku.  

U kategoriji projektiranje/geotehnika nagradu KOLOS dobio je Dalibor Ružić za projekt tunela Podmurvice na DC403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka dok je za isti projekt, kao glavnom  projektantu  za idejni, izvedbeni i glavni projekt, KOLOS dodijeljen Damiru Šimuniću. Nagradu KOLOS u kategoriji projektiranje pomorske građevine dobio je Josip Zekan za projekt lukobrana Luke Sali.

U sjajnom videu pogledajte kako je tekao razvoj tog aspekta projekta, izazove i kako je na kraju sve svladano. Uživajte! 

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru