Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Materijali__2200X800-WEB-scaled.webp

Postjugoslavenska književnost: Jagna Pogačnik (Područje signala, V.B.Z.) i Saša Ćirić (Ne uzimaj me u usta: kritika zajedljivog uma, Sandorf)

Mjesto:  Gradska knjižnica Rijeka u "Benčiću"

Vrijeme: ponedjeljak 16. 9 . u 17.00

Sudjeluju: Jagna Pogačnik, Saša Ćirić, Saša Stanić i Anera Ryznar

"Umjetnost i književnost stvarno jesu bez granica, a transnacionalnost književnosti ne isključuje da se neki pisac osjeća dijelom nacionalnog kanona ako tako želi. Mislim da pristup u kojem administrativne granice postavljaju mjerilo stvari za neke buduće povijesti književnosti nije održiv i meni je stran.", zapisala je u jednom medijskom razgovoru Jagna Pogačnik, a kroz razgovor među ostalim i s rezidentom Gradske knjižnice Rijeka Sašom Ćirićem propitat će doista što se krije iza tog svijeta bez granica. 

Crtež bez naslova (8).png


Usta na usta: Uvod u neuroznanost svijesti

panel razgovor

Mjesto:  Gradska knjižnica Rijeka u "Benčiću"

Vrijeme: utorak 17. 9 u 18:30

Sudjeluju: Goran Šimić, Mladenka Tkalčić, Ivan Šarar 

Svijest, gorda riječ i ljudska karakteristika za koju vjerujemo da nas razlikuje od drugih živih bića ujedno i cilj što egzaktnijih i preciznijih izučavanja neurofiziologije i srodnih disciplina. Pokušaj općeg i prijemčljivog govora o ovako specijaliziranoj znanosti izazov je kojeg ćemo pokušati nadići kroz važne teme koje osvjetljavaju fenomen svijesti -  san, meditaciju, psihodelike ali i umjetnu inteligenciju i slobodnu volju.  Razumjeti svijest, adut za komplicirana vremena!

uvod-u-neuroznanost-svijesti.jpg


Usta na usta: Ozren Biti: Biti poznat: Celebrity kultura na hrvatski način

panel razgovor

Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u "Benčiću"

Vrijeme:  srijeda 18. 9. u 18 i 30

Sudjeluju:  Ozren Biti, Hajrudin Hromadžić, Frida Šarar

“Biti poznat” – kao proces, strategija i cilj, ali i kao etiketa i usud, u ovoj je knjizi prepoznato kao nešto što artikulira celebrity kulturu na hrvatski način i važna je odrednica društvenog i kulturnog života. Kroz studije slučaja knjiga otvara više pitanja nego što nudi odgovora, možda je baš živi razgovor dobar način da se taj saldo promijeni.

Biti-poznat_NASLOVNICA-scaled.jpg


Usta na usta: Ivana Dragičević: Nesigurni

panel razgovor

Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u "Benčiću"

Vrijeme:  četvrtak 19. 9. u 18.30 sati 

Sudjeluju: Ivana Dragičević, Marko Stričević, Irena Frlan

Što je ljudska sigurnost? Koliko su nam bitni zdravlje, opskrba hranom, demokratske institucije, država, internet te kako je to sve povezano s globalnim procesima?  Duboka, osobna razmišljanja iskusne vanjskopolitičke novinarke, uživo!

nesigurni.jpg


Usta na usta: Što nam Hemingway smije biti danas?

panel razgovor

Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u "Benčiću"

Vrijeme:  petak 20. 9. u 18:30

Sudjeluju: Jagna Pogačnik, Ana Fazekaš, Sven Cvek, Ivan Šarar

Otisnuto stoji, vremena se mijenjaju a s njima i značenja napisanog i proživljenog. Slavljeno postaje neprihvatljivo, cool jednog vremena je sramota u drugom, fame postaje lame. Globalno umreženi svijet se pikselizira, morali su partikularni, internet bubbleovi proizvode grupe koje ne znaju ili ne žele međusobno komunicirati. 

Što nam smije značiti ratnik, lovac, nasilnik, pijanac u godini sedamdesete obljetnice Nobelove nagrade za književnost? Da li je njegovo pismo slobodno od njegovog karaktera? Teška pitanja za nejasna vremena u kojima ne smijemo šutjeti.

9789532523461.jpg


Usta na usta: Rijeka ili smrt: životi prijestolnica kulture na granici

panel razgovor

Mjesto:  Gradska knjižnica Rijeka u "Benčiću"

Vrijeme:  petak 20. 9. u 19 i 30

Sudjeluju: Tea Perinčić, Kaja Širok, Stojan Pelko, Ivan Šarar

Novo izdanje knjige “Rijeka ili smrt!” Tee Perinčić nakon pet godina motivira nas na neki novi kontekst kroz traženje paralela Rijeke2020 i Nove Gorice2025. D’Annunzio, koji nam je 1919. dojezdio iz Ronchija, sa teritorije Goriškog EPK odličan je fitilj za vatreni razgovor o graničnim gradovima, polomljenim identitetima, teškom zacjeljivanju starih rana i bolnih tema. 

Također, lijepa prilika da saznamo neku finu najavu iz prve ruke od vodećih ljudi goriškoga EPK projekta. Razgovor kakvog trebamo u ovom našem dijelu svijeta (a i šire)!

Rijeka ili smrt.png

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
Teme

Groblja u knjigama: dobre priče između grobova

/
GKR bira

Lektire za srednju školu u cool strip-izdanju

/
Brickzine

Jesenske slikovnice: slikovnice s kojima je padanje lišća još ljepše

/
Teme

Riječki fragmenti: O smislu i besmislu teksta