Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Pravi mali raj za stripoljupce smješten je u prizemlju naše nove zgrade u sklopu Rasadnika, odjela za mlade. Pozivamo vas da se izgubite među policama starih i novih izdanja vaših omiljenih stripova, a u nastavku donosimo 10 najnovijih naslova u našoj zbirci.

Lazarus (Obitelj, Saziv, Odstrel) / Greg Rucka, Michael Lark

Uzbudljiva distopijska saga u tri sveska o budućnosti u kojoj je koncept vlade drugačiji, velika je potražnja za resursima, a onaj tko ih posjeduje određuje zakone. Svijetom vladaju šesnaest najmoćnijih Obitelji na Zemlji, a svaka od njih ima svog Lazarusa - izuzetnog ratnika i zaštitnika. Naša je protagonistica Forever  “Eve” Carlyle koja naizgled posjeduje više osjećaja nego što se od nje očekuje.

a15bf474-3be5-475b-81c0-2c69af5769c2.jpg

Lastman / Bastien Vivès, Michaël Sanlaville, Balak

Intrigantna priča o Adrianu Velbu, mladom boksaču koji po prvi puta nastupa u velikom turniru borilačkih vještina Doline kraljeva. Spajajući akciju, humor i fantastiku, autori opisuju dinamičan svijet prepun nevjerojatnih likova i uzbudljivih borbi.

c1107fb0-6416-4251-ae2f-8dbcc2cbed67.jpg

Zadnji vikend siječnja / Bastien Vivès

Denis Choupin, čuveni crtač serije Operacija Hitler, stiže u Angoulême na tradicionalni Međunarodni festival stripa. Između sesija potpisivanja, obroka s nogu i brzinskih susreta sa starim društvom, ta se godina ni po čemu ne izdvaja od ostalih sve dok ne upozna Vanessu, suprugu jednog kolekcionara stripa. Tijekom nekoliko festivalskih dana, taj će susret naglavce okrenuti dva dotad neuzbudljiva života.
42fe8c6b-94d6-40b8-81b8-b5d76244b601.jpg

Strip priča o pivu: najomiljenijem svjetskom piću od 7000 g.p.n.e. do današnje craft revolucije / Jonathan Hennessey i Mike Smith, crtež Aaron McConnell

Zabavan i edukativan uvid u povijest piva, proizvodnju, različite stilove piva te kulturu i utjecaj pića na čovječanstvo kroz različite epohe. Kroz tekst je objašnjena i sama tehnologija proizvodnje različitih vrsta piva (Lambic, Trappist Dubbel, Bock, Porter, India Pale Ale, Pilsner, American Lager, American Pale Ale, Belgian Wit), njihova senzorska svojstva te upute o sljubljivanju s hranom.

cover.jpg

Ona Koja Govori / Alicia Jaraba Abellan

16. stoljeće. Malinalli je kći poglavice srednjoameričkog plemena. Nedugo nakon očeve smrti Malinalli prodaju u drugo pleme, gdje radi u polju i zadovoljava požudu svoga novog gospodara. Jednog se dana na obzoru pojavljuju ogromni brodovi. 

Njihov zapovjednik Hernán Cortés ima samo jednu želju – pronaći zlato. Neće trebati dugo da konkvistador zamijeti Malinallin dar za jezike. Ona će tako postati Cortésova tumačica i jedan od ključnih elemenata u njegovim osvajačkim težnjama. Štoviše, jedino će ona biti dovoljno hrabra da izgovori riječ koja je zabranjena ženama tog doba: NE!

KLO_FB_258.jpg

Cat Claw / Tekst i crtež Bane Kerac

1981. godine redakcija YU STRIP-a odlučila je obogatiti sadržaj magazina stripom koji svojim duhom podsjeća na tradiciju američkih superheroja, kao nova superjunakinja izabrana je Cat Claw, svojevrsna ženska verzija Spider-Mana. 

Nakon nekoliko početnih, Marvelom inspiriranih epizoda, ionako apsurdne superherojske pustolovine dovedene su do još većeg apsurda te su pritom začinjene velikim količinama briljantnog humora, a kad se tome pridoda Banetov fantastičan crtež, nije čudo što je Cat Claw vrlo brzo stekla kultni status kod domaće publike, ali i inozemne. Bane je o pustolovinama Cat Claw nacrtao ukupno 44 epizode, koje je Fibra objedinila u ovom impresivnom, integralnom izdanju obogaćenom iscrpnim životnim intervjuom koji je s Banetom vodio Darko Macan. Jedinstvena je ovo prilika svim ljubiteljima stripa za (ponovni) susret s najdražom nam Katom!

ORKA_FB_57.jpg

Neptun / scenarij i crtež Leo, prijevod Matija Sinković

Tri godine nakon pustolovina s Kim i njezinim društvom, Manon, vrativši se na Zemlju, dobiva diplomu specijalne agentice UN-a. Svemirska postaja koja kruži oko Zemlje zabrinuto promatra dolazak letjelice nepoznatog porijekla koja se iznenada zaustavlja u blizini našeg planeta. UN poziva specijalne postrojbe i Manon se, kao dio elitnih trupa, opet nađe uključena u opasnu misiju.

 Put će ih odvesti do Neptuna, gdje se krije drugi golemi brod, a čini se da su ondje ljudi zarobljenici. No kada se specijalne postrojbe nađu na brodu, više ništa neće ići po planu i situacija će vrlo brzo izmaći kontroli…

Neptun.jpg

Hej, čekaj…  / Jason, prijevod Josip Sršen

Hej, čekaj… izvanredan je uvod u opus norveškog stripaša Jasona i jedan od emotivno najuzbudljivijih stripova ikad nacrtanih. Jon i Bjorn, dva prijatelja na pragu adolescencije, uživaju u onoj magičnoj dobi kad se život naizgled sastoji samo od lijenih ljetnih dana provedenih u igrama i čitanju stripova, a budućnost se grana u beskonačno bogate i uzbudljive mogućnosti. A onda, u trenutku, sve se promijeni zauvijek.

1202947.jpg

Frances / Joanna Hellgren, prijevod Nataša Medved

Ovaj grafički roman priča je o djevojčici Frances čiji je otac upravo umro i koja sada živi s tetom i senilnim djedom. Međutim, to je priča o njezinim roditeljima i o tome kako je došla na svijet. 

Frances je pametna djevojčica u potrazi za istinom koja pokušava pronaći svoje mjesto u krnjoj i disfunkcionalnoj obitelji, među odraslima koji i sami pokušavaju izaći na kraj sa svojim životima. Uz snolike crteže i zaista upečatljive likove, ovo je jedna vrlo intimna obiteljska priča koju ćete sigurno zapamtiti.


6336a80f-20a6-4dcd-a95c-12c647d67db1.jpg

Dok je u meni daha / Thierry Martin, prijevod Darko Macan

Dok je u meni daha Thierryja Martina nudi nam polazak u zagriženu i tihu hajku koju predvodi čovjek nošen dahom osvete, u nepokolebiv lov pun preokreta gdje najstrašniji grabežljivci možda nisu oni od kojih smo to očekivali ... 

Ovaj bjesomučni western rođen je na Instagramu kao grafički i scenaristički izazov te majstorska improvizacija što je nastajala iz dana u dan.

ORKA_SP_48.jpg
 

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Hitovi iza ugla: Nije ih lako uloviti na policama, ali lijepo je znati koji su...

/
GKR bira

Knjige na valovima: 10 naslova o brodovima, moru, plovidbi...

/
GKR bira

Knjige koje trešte: naslovi o The Rolling Stonesima, jednom od najvažnijh bendova svih vremena

/
GKR bira

20 preporuka za mlade godinama i osjećajem