Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Vrijeme: 18. 4. u 17.30 – 18.30

Mjesto: Dječji odjel Stribor @ Dječja kuća

Izvodi: Vendi Vernić

Dob: 8+

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Likovi djevojčica i dječaka u pripovijetkama iz te zbirke nose imena Ivanine djece, nećaka i njihovih prijatelja, koji u to doba imaju između 6 i 12 godina. I u ovoj priči pojavljuje se razumna Nada (najstarija Ivanina kći, rođena 1893.), vesela Zora (srednja Ivanina kći, rođena 1897.), maštoviti Veljko i žustri Zlatko i Ljerka (prijatelji malih Brlića). Zgoda koju autorica pripovijeda zbila se, vrlo vjerojatno, tijekom ljetnih praznika u Brlićevcu. Početkom 20. stoljeća, prije 120 godina, Ivana je s obitelji – s mužem i četvero djece – živjela u Slavonskom Brodu koji se tada zvao Brod na Savi, u lijepoj građanskoj kući na središnjem gradskom trgu. 

Bilo je to u vrijeme prije nego što su postojali zoološki vrtovi: najstariji zoološki vrt u Hrvatskoj, onaj u Zagrebu, osnovan je tek 1925. godine. No prije toga djeca i odrasli ponekad su imali prilike uživo vidjeti velike i neobične životinje na putujućim izložbama, nerijetko u sklopu cirkusa. Kad bi putujući cirkus došao u neko mjesto, osim večernjih predstava u kojima su tada nastupale divlje životinje, posjetitelji (koje u svojoj priči Ivana naziva „općinstvo”) mogli su pogledati životinje tijekom dana na izložbi – menažeriji. Mali Brlići i njihovi prijatelji tako su jednoga ljeta, kada je putujući cirkus pristigao u njihovo mjesto, posjetili menažeriju i prvi puta vidjela lava, tigra i majmuna. Priča o njihovoj ideji da organiziraju svoju izložbu divljih životinja tako što će maskirati i urediti svoje kućne ljubimce puna je toplog, nježnog humora i vesele atmosfere bezbrižnog djetinjstva, ali prikazuje i jednu povijesnu epizodu u razvoju odnosa ljudi i divljih životinja. 

Vendi Vernić (1991., Zagreb) ilustratorica je, dizajnerica i vizualna umjetnica. Dobitnica je 9. Međunarodne nagrade za ilustraciju Sajma dječje knjige u Bologni – Fundación SM (2018.) za samoiniciranu seriju ilustracija prema priči „Krokodil” F. M. Dostojevskog. Na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2023. osvojila je međunarodnu nagradu BIB Plaque za ilustracije u slikovnici „Luda kuća” Sanje Lovrenčić. Među ostalim priznanjima ističe dvije nagrade „Grigor Vitez” i tri nagrade „Ptičica” za ilustraciju, te nagradu „Ovca u kutiji” za najbolju hrvatsku slikovnicu.

Održala je više samostalnih izložbi u Zagrebu, Varaždinu, Ljubljani, Moskvi, Bologni, Tokiju i Seulu, te sudjelovala na dvadesetak žiriranih grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dosad je ilustrirala 11 objavljenih dječjih knjiga i slikovnica.

Hrvatska je kandidatkinja za Časnu listu IBBY-ja 2024. u kategoriji ilustratora.

I druženje je baš na Ivanin rođendan! 🙂 

Objavljeno  | Autor/ica: