Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više
Vrijeme sati
LokacijaBenčić (Viktora Cara Emina 1)

Vrijeme: ponedjeljkom i četvrtkom - deset radionica (30 sati) od 17.6. do 18.7. 
Svaka radionica traje do 3 sata, od 18,00 do 20,30 sati.

(Radionica se odvija kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svim susretima.)

Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za odrasle 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Frida Šarar
Prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje.

“Zašto pišemo poeziju? Da li je ta motivacija spoljašnja ili unutrašnja? Je li to potreba ili namera? Šta time postižemo i šta poezija za nas znači? Ovo su osnovna pitanja koja bi trebalo postaviti sebi, ako je poezija naš izbor ili naša „sudbina“. Odgovori moraju biti otvoreni, hrabri i iskreni, jer poezija ne trpi eskiviranje istine. Poezija nije u rečima, ona je iza reči, u njihovoj težini, boli, radosti, spremnosti da sebi i svetu saspemo istinu u lice. Iza poezije se niko ne skriva, ona nije štit, ona je telo iza štita, tj. telo bez štita. Svaka poezija koja ima funkciju štita i koja samo paradira frazama i slovima, završiće u starom gvožđu, kao višak teksta koji će vrijeme apsorbirati i koji će se u vremenu rastvoriti.

Poezija je mnogo više od teksta, ona je način života i pogled na svet. Pesnik nije pesnik samo u svojim pesmama. On vidi poeziju u svim pojavama sveta, oseća ih na poseban način i daje im posebna značenja.

Poezija je sloboda. Ona je sličnija kriku, nego strukturiranoj misli. Tom kriku jezik mora da se prikloni i da mu služi. Poezija ne sme robovati jeziku i biti u službi jezika.

Ovo je radionica na kojoj nećemo učiti kako se piše, kako se poštuju pravila i prave skulpture od jezika. Ja ne mogu pisati kao vi, niti vi možete pisati kao ja. Ono što svi zajedno možemo, jeste da u narednih 30 školskih satova pokušamo da damo odgovore na gore postavljena pitanja, da se suočimo sa sobom, da opipamo to mesto u nama iz kog poezija izvire i damo joj prostora da nađe svoje puteve i prikaže se u svojoj autentičnosti.

Radujem se ovom zajedničkom putovanju, kao maloj kolektivnoj „psihoterapiji“ u kojoj će nam poezija biti put u središte duše, a istina koju tamo zateknemo, put ka najboljem pisanju poezije.” Frida Šarar

Frida Šarar je autorica zbirki pjesama Halter ego (VBZ, Zagreb, 2018.) i Udaljena jednu stvarnost odavde (VBZ, Zagreb, 2022.), te knjige tvitova Ženo, pokrij tu dušu (VBZ, Zagreb, 2021.). Zadnjih nekoliko godina piše kolumne za više portala u regionu. Dobitnica je međunarodne novinarske nagrade INTERFER za tekst Prvi Hrvat u mom selu.

Rođena u Kruševcu. Živjela i studirala u Beogradu. Živi i piše u Rijeci.

Događanje je dio manifestacije Ljetna priča iz Benčića čiji detaljan program možete provjeriti ovdje. 

GKR_ljetna_prica_2024_gkr_LJBB_web_1600x600px_70fa8d42f1.jpg
Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca

/
GKR bira

Malo drugačija povijest: 10 naslova po našem izboru