Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više
Vrijeme sati
LokacijaBenčić (Viktora Cara Emina 1)

Vrijeme: 28.06. od 17,30 do 19,30
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizatori: Gradska knjižnica Rijeka
Izvode: prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, dr. sc. Martina Linarić, prof. dr. sc. Greta Krešić; moderatorica susreta poznata food blogerica Bojana Matek
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pitanje zdrave prehrane je pitanje koje će porječkati i najbolje prijatelje. Što jesti u kojem trenutku za kakvu priliku je pitanje na koje svatko ima svoj odgovor. Odgovor koji će se ponekad izjasniti kao istina, postaviti kao mit, ili jednostavno kao perspektiva na našu prehrambenu industriju. U tu avanturu ovoga puta nećemo se uputiti sami, već s plejadom stručnjaka koji se tim pitanjima svakodnevni bave, kako u teoriji, tako i u praksi:

Prof.dr.sc. Greta Krešić, redovita profesorica u trajnom izboru preko 25 godina radi na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, gdje je trenutno voditeljica Katedre za hranu i prehranu. Dugogodišnji je vanjski suradnik i na diplomskom studiju Klinički nutricionizam, Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. Profesorica Krešić je diplomirala, magistrirala i doktorirala u području nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu predaje predmete Hrana i prehrana, Trendovi u prehrani i Održiva prehrana. Za potrebe tih kolegija izdala je i dva sveučilišna udžbenika: Hrana i prehrana (2024) i Trendovi u prehrani (2012). Predmet njenog znanstvenog interesa je nutritivna vrijednost i kvaliteta različitih skupina hrane, funkcionalna hrana, prehrana specifičnih populacija te održivost u proizvodnji i konzumaciji hrane. Autorica je preko 60 znanstvenih radova iz područja kvalitete hrane i nutricionizma. Prof. Krešić dobitnica je i godišnje znanstvene nagrade Hrvatske akademija tehničkih znanosti te nagrade za nastavnu izvrsnost Sveučilišta u Rijeci.

Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist, završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu. Akademski stupanj doktora znanosti stekla je 2005. godine na području biotehničkih znanosti. U naslovno zvanje redovite profesorice izabrana je 2024. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija. Direktorica je tvrtke Vitaminoteka d.o.o., Zagreb, za konzalting u nutricionizmu i ujedno je zaposlena kao nutricionistkinja na KBC-u Zagreb na Odjelu za kliničku prehranu. Uže područje interesa joj je klinička prehrana i dijetoterapija bolesti probavnog sustava te nadomjesna primjena mikronutrijenata i drugih biološki aktivnih spojeva iz hrane. Predaje dijetoterapiju i kliničku prehranu na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je i koautorica brojnih publiciranih znanstvenih radova, smjernica, udžbenika, knjiga i poglavlja u knjigama, udžbenicima i priručnicima. Sudjelovala je u pokretanju i organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva. Koordinatorica je i voditeljica javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani. Sudjelovala je kao stručna suradnica na više znanstveno- istraživačkih projekata u zemlji i inozemstvu. Predsjednica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara (HDND), te dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, voditeljica sekcije za kliničku prehranu pri Hrvatskom gastroenterološkom društvu (HGD) i članica odbora za edukaciju i kliničku praksu Europskog društva za kliničku prehranu (ESPEN).

Dr. sc. Martina Linarić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, nutricionist. Diplomirala je 2007.g. na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, završila doktorski studij na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, smjer inženjerska kemija 2013.g. Po završetku studija otvara privatni Centar za nutricionizam i edukacije čija je osnovna djelatnost optimizacija prehrane u svrhu preventivne brige za zdravlje ali i optimizacija prehrane i edukacija osoba s već postojećim zdravstvenim poteškoćama. Martina je iskustvo rada s osobama narušenog zdravstvenog stanja, raznim oboljenima, poremećajima hranjenja kao klinički nutricionist stjecala u radu u sklopu javnih zdravstvenih ustanova, rehabilitacijskih centara te privatnik klinika i poliklinika kao i u sklopu privatnog Centra za nutricionizam i holistički pristup zdravlju. Osim iskustva u kurativnom i preventivnom liječenju prehranom, Martina ima i dugogodišnje iskustvo rada u suradnji sa sportskim klubovima i timovima, od čega ističemo pripremu sportaša nogometaša, atletičara , profesionalnih biciklista za velika natjecanja/utakmice kao poznate biciklističke utrke s ciljem optimizacije prehrane i zdravstvenog stanja profesionalnih sportaša i pripreme za velika natjecanja.

Bojana Matek diplomirani je ekonomist, smjer turistički menadžment (FTHM), ali osim sezonskih poslova, nikada nije radila u turizmu. Kuhati i peći kolače voli od malih nogu. za sebe kaže da je bila gurman i hedonist cijeli svoj život. Nekoliko zadnjih godina radi kao administrator u BMW-u, dok u slobodno vrijeme kuha, fotografira i objavljuje recepte i druge sadržaje na svojem Instagram profilu @bokylicious ili na stranicama partnera. U prosincu je osvojila titulu Gastro zvijezde u kategoriji tradicionalna kuhinja na natječaju koji je organizirao Miss Gastro, poznati hrvatski portal. Osim pripreme hrane, jako voli posjećivati restorane, otkrivati nova mjesta i isprobavati nove specijalitete. Voli i putovati, uz dobru klopu, to joj je druga najdraža stvar na svijetu.

Događanje je dio manifestacije Ljetna priča iz Benčića čiji detaljan program možete provjeriti ovdje. 

GKR_ljetna_prica_2024_gkr_LJBB_web_1600x600px_70fa8d42f1.jpg

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.

images.jpeg
Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca