Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više
Vrijeme sati
LokacijaBenčić (Viktora Cara Emina 1)

Vrijeme: 28.6. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Eszter Tamaskó
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Spremite se za povratak u vrijeme kada su egzotični mirisi kolonijalne robe i zvukovi tramvaja oblikovali svakodnevicu Rijeke, stvarajući slatke priče koje i danas odjekuju kroz povijest grada. Istražit ćemo kako su trgovina kolonijalnom robom i industrijski razvoj oblikovali riječku gastronomsku scenu na prekretnici 19. i 20. stoljeća, s posebnim naglaskom na „slatke mađarske priče“ koje su ostavile dubok trag u povijesti grada.

Naša priča kreće kratkim pregledom razvoja riječke luke, srca grada koje je pulsiralo životom, ali i trgovinom kave, kakaa, čaja i drugih egzotičnih proizvoda. Trgovina nije samo obogatila lokalno tržište, već je potaknula i razvoj industrije koja je bitno utjecala na gastronomsku kulturu grada. Ključni faktori tog razvoja bili su – između ostalog – Riječka tvornica kakaa i čokolade i tvornica likera Pfau & Co, pa ćemo predstaviti priču o njihovom osnivanji, rastu i utjecaju na lokalnu zajednicu i analizirat ćemo njihove inovativne i promišljene marketinške strategije koje su privukle pažnju šire javnosti u zemlji, ali i izvan nje.

U drugom dijelu okrenut ćemo se prema nekoliko slastičarni koje su postale omiljena okupljališta građana i središta društvenog života. Posebno ćemo se osvrnuti na slastičarnu Gerbaud i fascinantnu priču o nastanku čuvene slastice rigojanči koja predstavlja spoj mađarske i riječke tradicije.

Konačno povezat ćemo sve ove elemente s razvojem gradskog prijevoza. Naime, tramvajske stanice su često bile smještene blizu velikih kavana i slastičarni, čime su dodatno poticale građanski razvoj. Time ćemo najaviti i knjigu o povijesti tramvaja u Rijeci koji je pušten u promet 1899. g., točno prije 125 godina, i koja predstavlja povezanost između razvoja infrastrukture i društvenog života.

Događanje je dio manifestacije Ljetna priča iz Benčića čiji detaljan program možete provjeriti ovdje. 

GKR_ljetna_prica_2024_gkr_LJBB_web_1600x600px_70fa8d42f1.jpg
Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca