Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Anja Zbašnik
Od najranije dobi zaljubljena u slikovnice, u tinejđerskim godinama uglavnom u fantasy romane. Danas po struci diplomirana knjižničarka i fonetičarka rehabilitatorica. Osim u knjigama, uživa i u radu s mladima. Stoga, vrlo prikladno, profesionalno raste u... više

Velika umjetnica i glazbenica Nina Simone jednom je rekla: “Jazz nije samo glazba, on je način života, način postojanja i način razmišljanja.” Priča o jazzu ispisana je u potrazi za ljudskim dostojanstvom, demokracijom i građanskim pravima. Upravo je ovaj glazbeni žanr, a možemo reći i pokret, dao snagu borbi protiv diskriminacije i rasizma. Zato je UNESCO proglasio 30. travnja Međunarodnim danom jazz-a i zato mi danas pišemo ovaj tekst.

Inspirirani ne samo jazz-om, nego i glazbom općenito koja ima značajnu ulogu u našim životima jer povezuje ljude, jer nam pomaže u prepoznavanju i nošenju sa širokim spektrom emocija i jer je prisutna u svim važnim trenucima naših života, odlučili smo upravo njoj posvetiti ovu našu best of listu književnih djela.

Naime, pronašli smo pet sjajnih naslova romana čija je tematika prožeta upravo glazbom u različitim oblicima. Iako glazba nije nužno u samome središtu radnje svih ovih izdvojenih djela, sa sigurnošću možemo reći da ima značajnu ulogu u životima glavnih junaka te da će vas, kao neki catchy džingl, uvući u svoju priču već od prvih stranica.

Ry Cooder: Priče iz Los Angelesa

Los Angeles rodni je grad autora ove knjige, poznatog glazbenika, ali i glazbenog istraživača Rya Coodera, zato ne čudi što nas je u ovoj knjizi odlučio provesti upravo njegovim ulicama. Osim kroz prostor, autor nas vodi i na putovanje kroz vrijeme te nas vraća u sredinu 20. stoljeća kada su osebujni jazz i blues glazbenici disali, svirali, radili i jednostavno - živjeli punim plućima. 

U ovoj će vas knjizi dočekati osam priča, a svaka obiluje glazbom u svakom smislu: glazbenicima i njihovim životima, djelima, pjesmama, anegdotama i još mnogo toga.

1.jpg


Jessica Anya Blau: Nezaboravno ljeto Mary Jane

Mary Jane glavna je junakinja ovoga romana koja ima samo 14 godina, no ljetne praznike odlučuje provesti radeći kao dadilja u kući bračnog para Cone, čuvajući njihovu petogodišnju djevojčicu Izzy. Već pri prvom ulasku u kuću, primjećuje veliku razliku u odnosu na svoj dom i na svoje roditelje. Naime, Richard Cone i njegova supruga bliski su i opušteni, kao supružnici, ali i kao roditelji. Pitate se kakve to veze ima s glazbom? 

Pa, baš tog ljeta, u kuću bračnog para Cone stiže velika rock zvijezda imena Jimmy kako bi se liječio od ovisnosti uz pomoć vrsnog psihijatra Richarda Conea.  I tako započinje ljeto koje će drastično promijeniti život naše glavne junakinje.

2.jpg


Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones i šestorka

Daisy Jones je predivna djevojka koja krajem 60-ih godina prošlog stoljeća u Los Angelesu sanja o pjevačkoj karijeri. Kako to vrlo često biva u svijetu umjetnika i zvijezda, jedino što je zanima su droga i rock’n’roll. Uspjeh postiže kada započne suradnju s već donekle renomiranim sastavom “Šestorka” kojega predvodi karizmatični Billy Dunne. Međutim, na samome vrhuncu karijere i to ni manje ni više nego usred turneje, dolazi do neobjašnjivog i misterioznog raspada benda. Svoju priču kroz niz intervjua iznose članovi benda, njihovi prijatelji, obitelj i suradnici koji se prisjećaju svih događaja iz turbulentnog razdoblja. 

Iako se radi o priči o fiktivnome bendu “Daisy Jones i Šestorka”, radnja romana je temeljena na vrlo poznatom, čak i legendarnom bendu “Fleetwood Mac”.

3.jpg


Jennifer Egan: Vrijeme je opak igrač

U ovome ćete romanu upoznati dva lika - Bennija, bivšeg pankera i ostarjelog vlasnika diskografske kuće te njegovu asistenticu Sashu, strastvenu mladu ženu s problemima. Međutim, oni nisu jedini glavni likovi koje ćete u ovome romanu upoznati. Pisan kao zbirka priča koje se divno nadovezuju i pretaču jedna u drugu i koje bi čak i same po sebi mogle činiti dirljive i nadasve zanimljive književne crtice, roman oslikava portret cijele jedne kulturološke generacije koja je neodvojiva od glazbe i u kojoj će se zaista moći pronaći čitatelji raznih uzrasta. 

Ako vas ovaj kratak osvrt na sadržaj nije uvjerio, znajte da je upravo ovaj roman bio finalist u izboru za nekoliko prestižnih nagrada te je dobitnik Pulitzerove nagrade za najbolji roman u 2011. godini.  

4.jpg


Gayle Forman: Ako ostanem

Mia je sedamnaestogodišnja čelistica koja dolazi iz obitelji u kojoj glazba igra nezamjenjivu ulogu i jedna je od spona koja blisko povezuje sve njezine članove. Iako je primljena na Julliard, jednu od najprestižnijih glazbenih škola, dvoumi se oko odlaska. Razlog tomu je uglavnom njezin dečko Adam koji ima svoj bend i vlastite planove za budućnost. Međutim, to će se pitanje učiniti vrlo trivijalnim kada jedna teška automobilska nesreća okrene Mijin život naglavačke. 

Kako vam ne bismo previše otkrili, tu ćemo stati i pustiti da ostatak priče otkrijete sami. Međutim, ono što je sigurno jest da će vas ovaj roman dirnuti, raznježiti, a možda i na trenutke rasplakati.

5.jpg

Po našem smo guštu izdvojili ovih pet romana prožetih glazbom u ovome ili onome obliku, no ipak je to samo pet od mnogih koje možete pronaći u našoj knjižnici. Prošećite se do našega Rasadnika, Odjela za mlade i otkrijte koji su se tu još “glazbeni” naslovi našli. Ne sumnjamo da ćete među njima pronaći i neki baš po svom guštu. 

Objavljeno  | Autor/ica: