Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Philippe Claudel: Mirisi

Autor nas ovim crticama u obliku biografske proze vodi kroz svoja sjećanja, a upravo je miris osjetilo na koje se najviše oslanja. 

Ovo je svojevrstan dnevnik mirisa kroz život: Claudel se prisjeća mirisa specifičnih mjesta i stvari koja u njemu bude sjećanja na trenutke u vremenu. Miris pržene kave i prisjećanja na mirise bakine kuhinje vode ga u prošlost, a mi kao čitatelji možemo se bez problema s time povezati i otputovati s njim. 

rsz_1mirisi.jpg


Vigdis Hjorth: Nasljedstvo

U ovom romanu korišteni su elementi struje svijesti kako bi se ispričala teška priča o disfunkcionalnim obiteljskim odnosima. 

Na početku saznajemo kako je najstarija kći, Bergljot, prekinula kontakt s ostatkom svoje obitelji, ali ne i zašto. Odluka roditelja da podijele nasljedstvo između tri kćeri i sina ponovno za Bergljot otvara traumu seksualnog zlostavljanja koje je doživjela od oca. Za razliku od ostalih u obitelji, ona smatra kako njezina priča nema dvije strane i nije nejasna: ona je žrtva. 

Tijekom čitanja nailazimo na elemente koji se ponavljaju: ponavljanje sjećanja, ali i rečenica, što oslikava težinu traume koju protagonistica pokušava razriješiti. Preporuka za čitatelje koji ne zaziru od kompleksnijeg štiva, teških i mučnih tema te vole neobičan i nelinearan stil pripovijedanja.

rsz_2nasljedstvo.jpg


Gordana Brkić Žagar: Netaknuti listovi gline

Roman prvijenac riječke autorice Gordane Brkić Žagar govori o Maši, novinarki u krizi srednjih godina kojoj je sve krenulo nizbrdo: posao, brak, odnos s kćeri tinejdžericom, naoko se sve raspada. 

Jedan bijesni ispad rezultira time da mora prihvatiti posao koji ne želi pa Maša odlazi na filmski festival. Tamo na komičan način upoznaje svog omiljenog glumca. Iako to poznanstvo nije dobro započelo, oni se kasnije ipak povezuju, a neželjeni posao Maši će otvoriti prostor za promjene…

rsz_3netaknutilistovi.jpg


Jane Fallon: Kako se riješiti Matthewa

Ovo je jedna "pametna laganica” koju bez problema možete čitati na plaži, ali mogla bi vas potaknuti na razmišljanje. 

Helen, protagonistica romana, četiri je godine u vezi s Matthewom, svojim oženjenim šefom. Kad Matthew iznenada odluči napustiti svoju obitelj i doseli se k Helen, ona shvaća kako zapravo uopće ne želi život s njim (niti njega u svom stanu). Na prvo čitanje, neke situacije i postupci likova mogu nam se činiti komičnima, ali ponekad su i otužni. 

Iako na tzv. chick lit često odmahujemo rukom, ova priča ima dubinu i potiče nas (kao i Helen) na razmišljanje o tome što uistinu želimo. Uz britki humor, naravno. 

rsz_4kakoserijesiti.jpg


Monica Isakstuen: Bijes

Mlada žena konstantno je pod velikim pritiskom jer pokušava izbalansirati svoju prije svega roditeljsku, pa partnersku, pa susjedsku i sve ostale uloge u koje je uronjena. 

Svakodnevni izazovi roditeljstva dovode je do ruba i fizičke i psihičke izdržljivosti, tako da je emocionalno razapeta između ljubavi prema obitelji i izljeva bijesa koji izazivaju nestašluci i mušice troje male djece, ali zapravo i sve ostalo što joj se događa, te panike da taj bijes neće moći kontrolirati i da će njime svoju djecu životno ugroziti. 

U nesvakidašnje iskreno i realno prikazanim situacijama raščlanjen je mehanizam bijesa gdje će se moći prepoznati i roditelji male djece, ali i ne samo oni.

(dostupno i kao e-knjiga te zvučna e-knjiga)

rsz_5bijes.jpg


Linn Skåber (ilustrirala Lisa Aisato): Mladima

Autorica, inače norveška glumica i komičarka, provela je projekt u sklopu kojega je intervjuirala norveške tinejdžere koji su joj pripovijedali o sebi: o svojim razmišljanjima, problemima, željama, pogledu na svijet. 

Fragmentarna je formom i sadržajem pa je stoga i laka za čitanje. Prepuna je emocija, potresna, ali i duhovita.  Ova prekrasno ilustrirana knjiga mladima daje glas, a onima malo starijima priliku da suosjećaju s njima i prisjete se sebe u toj dobi. 

Preporuka za roditelje i njihove tinejdžere, kao i  sve koji se bave djecom i rade u sustavima odgoja i obrazovanja.

rsz_6mladima.jpg


Gary D. Chapman: Pet jezika ljubavi djece

Dr. Chapman je licencirani bračni savjetnik koji putuje po svijetu i drži predavanja na temu braka, obitelji i odnosa. Knjiga Pet jezika ljubavi djece govori o potrebi djece za ljubavlju i o tome kako im ju pružiti. 

Svaki roditelj jednom dođe do zida i ne zna kako dalje. Vječne svađe, natezanja, obostrano nezadovoljstvo, plač, tuga … ova knjiga nam daje rješenje i uvid u te male glavice. Potrebno je otkriti djetetov glavni jezik ljubavi kako bi dijete bilo zadovoljno. Postoji ih pet: tjelesni dodir, jezik potvrđivanja, kvalitetno vrijeme, darovi i djela služenja. Djetetu su, naravno, potrebni svi jezici, ali najviše primarni jezik. Upravo njegovo uskraćivanje rezultira agresijom, svađanjem i odbijanjem.

Preporuka svim roditeljima bez obzira na dob djece. Knjiga će vam pomoći da naučite izraziti ljubav djetetu na način na koji će je ono moći prepoznati i razumjeti te ćete tako izgraditi snažan i dubok odnos.

rsz_7petjezikaljubavi.jpg

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca