Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Imate li što gore?”
“Svakako, gore na trećem katu vam je knjižnica.
”Joj, lijepo, mi smo još maleni za to, imamo 3 godine, jednog dana… Možda.”

Ovaj uvodni dijalog dosta često prolazimo u prizemlju Dječje kuće. Svima nam je intuitivna misao “što će nekome tko još ne zna čitati knjige”. Ipak, danas je sve drugačije i pozitivnije. 

Stručnjaci za razvoj djece, knjižnice, kreativci (….) već godinama pokazuju kako život sa slikovnicama, knjigama, pričama i čitanjem nije vezan uz onaj trenutak u kojem postajemo “pismeni” u smislu poznavanja slova (oko sedme godine) već s praksama čitanja, pripovijedanja, pričanja, gledanja (…) vrijedi početi gotovo odmah po rođenju. Bebe će to na duge staze znati cijeniti.

Zato bez sumnje slobodno prođite i s najmanjima do trećeg kata Dječje kuće, iz toga može izaći nešto jako dobro.

A tu je i devet jakih razloga.

Pripovijedanje i čitanje priča
Slušanje priče od najranijih dana najviše pomaže kognitivnom razvoju djeteta, razvoju rječnika, povezivanju uzroka i posljedica, apstraktnih slojeva razmišljanja, ranom razvoju kreativnosti, empatičnosti i altruizma… Pripovijedanje je ujedno i omiljena aktivnost djeteta za zbližavanje i razgovor s roditeljem. Upravo zbog toga na policama se nalaze na stotine slikovnica i dječjih knjiga. Najbolji dio – počet ćete i sami dobivati ideje za svoje originalne priče koje ćete s guštom pripovijedati malenima.

Ponuda luda (izaberite naglasak kojim čitate “luda” 
Malo stariji sjetit će se kako se ponuda slikovnica nekada svodila gotovo samo na klasične bajke, poneki domaći edukativni uradak… Danas je u području izdavaštva i kreativnosti izrada slikovnica jedno od hit područja, pišu i oni koji nikada nisu pisali za djecu, piše se u različitim oblicima i formatima, o ozbiljnim i manje ozbiljnim temama. Češći problem postaje kako se snaći u takvom izboru…

Vodiči kroz svijet slikovnica
Da problem pod br. 2. doista ne postane pravi problem tu su svakako knjižničari koje bez srama i straha možete pitati što vrijedi čitati, gdje se nalazi nešto na policama, što bi vam oni preporučili.

Vizualna kultura
Kreativna kultura vezana uz slikovnice buja. Nije to više svijet klasične Danice Rusjan, danas ilustriraju i dizajniraju za djecu razni autori, kao i niz mladih ilustratora, a estetike se jako mijenjaju te idu u rasponu od šarmantnog i snovitog do pomalo strašnog i jezivog. Ma za svakog ponešto.

Podrška kreativnoj industriji za djecu
Svime navedenim, posebno konzumacijom kreativnih radova, podržavamo domaću industriju kreativnih proizvoda, a to treba raditi na sve načine.

Doživljaj
Koliko god nama starima i “ogluglalima” to izgledalo banalno djeci je doživljaj upravo cijeli ritual spremanja za knjižnicu, biranje knjiga, dobivanje iskaznice, osjećaj pripadnosti i pristupa…To je upravo tvoje mjesto.

Dostupnost
Knjižnica u Dječjoj kući dostupna je i financijski i fizički. Godišnja članarina je simboličnih 7 eura te ta iskaznica otvara vrata svih ostalih odjela i ogranaka (ne samo knjižnice Stribor u Dječjoj kući). Ono što svakako napominjemo je da treba biti upravo dječja. Ujedno i fizički treći kat je svima dostupan – tu je lift za sve one kojima je potreban, a onima koji žele malo fitnesa (preporučujemo uvijek kada je moguće) stepenice A i B. Knjižnica ima dva ulaza, ne možete se izgubiti.

Osjećaj komocije
S malenom djecom od 0 do 6 godina nije uvijek jednostavno.. “Žedan sam.”, “Piški mi se”, “Uf, kiša danas pada, gdje ćemo…” Dječja kuća je ambijent u kojem su stvari ipak malo lakše. Tu je dovoljno WC-a, postoji prostor za presvlačenje pelena, imamo i same pelene za hitne situacije, kafić za okrjepu, ne možete ostati bez vode… Svakako preporučujemo dolazak u sate koji nisu vršni (subota ujutro, poslijepodneva u drugom dijelu tjedna) već kroz jutra, poslijepodne u prvom dijelu tjedna, kada je gužva manja i sve elegantnije.

Radionice
Dječja kuća je mjesto niza radionica i animacijskih aktivnosti, a pojedine od njih vezane su specifično baš za Stribor i predškolce: Pssst…priča, Playschool, Mala priča, kao i likovni začin Mini škrabaonica…

Igraonica
Naravno, priče nisu sve. Djeca se vole igrati. I to puno. Naša igraonica u prizemlju ili Šumi Striborovoj nije skup plastike ili adrenalinski park već je fokus na drvenim, kreativnim igračkama s didaktičkim značenjem, a tu su i stolići za mirniju aktivnost poput crtanja. Jer uvijek onog “bau bau” o kojem smo slušali u priči, vrijedi nekako i nacrtati, zar ne?

Zbog ovih “veličanstvenih 9” vidimo se u Dječjoj kući, vidimo se u Striboru! 

 

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca