Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Istraživanje se provodi u suradnji umjetnice Milijane Babić, Galerije Prozori – Knjižnice grada Zagreba i Gradske knjižnice Rijeka, u periodu od svibnja do listopada 2024. godine. Sudjelovanje u istraživanju je anonimno.

Polazište istraživanja je pretpostavka da se mnoge žene suočavaju s dubinskim psihofizičkim promjenama povezanim s padom proizvodnje spolnih hormona u općem stanju nespremnosti, zbunjenosti i izostanka adekvatne podrške koja uključuje i onu zdravstvenih djelatnika/ca. Istraživanje je inspirirano sljedećim pitanjima:

S kojom vrstom znanja se možemo oduprijeti negativnim trendovima koji potiču nesigurnost kod žena i smanjuju naše kreativne i transformativne potencijale? Na koji način smo osvijestile i/ili nadišle vlastite ili tuđe predrasude vezane za menopauzu i starenje? Koje smo oblike samopomoći razvile kao taktike preživljavanja u području intimnog, poslovnog i društvenog života? Kako preuzeti kontrolu nad svojim tijelima i svojim životima?
Pozivamo vas da svojim kreativnim prilogom doprinesete stvaranju priručnika za žene koji uključuje brojne glasove i služi kao svojevrstan vodič kroz dobre i loše dane u godini. Svoje osobno iskustvo možete pretočiti u kratku priču, misao, savjet, recept, vježbu, pjesmu, crtež ili bilo koju drugu formu te se po želji potpisati nekim od vaših stvarnih ili fiktivnih identiteta.

Svoj prilog možete ubaciti u za to predviđene kutije u prostorima knjižnica, poslati poštom (Galerija Prozori – Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1, 10000 Zagreb ili Gradska knjižnica Rijeka, Viktora Cara Emina 1, 51000 Rijeka) s napomenom „Knjiga utjehe i radosti za svaki dan” te putem elektroničke pošte (knjigauirzsd@gmail.com).  

Rezultati istraživanja bit će javno predstavljeni u Rijeci i Zagrebu, a prikupljeni materijal korišten kao osnova za produkciju umjetničkog rada. Ukoliko želite primati obavijesti o daljnjem razvoju projekta, svoj kontakt možete zapisati na poleđini priloga ili poslati putem elektroničke pošte.

Zahvaljujemo na sudjelovanju!

Milijana Babić je vizualna umjetnica čiji se rad zasniva na performativnoj umjetničkoj praksi. Polazišna točka njezinog rada je propitivanje vlastite pozicije žene i umjetnice u neposrednom životnom okruženju. Formalno umjetničko obrazovanje stekla je na Tehnološkom institutu u Durbanu, Južnoafrička Republika (2001., BA) i Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, Slovenija (2007., MA). Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Rijeci.

Grafičko oblikovanje: Ana Tomić & Marino Krstačić-Furić

Produkcija: Galerija Prozori – Knjižnice grada Zagreba, u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka

Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH; Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba; Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke


 

KURZSD_ONLINE_3.jpg
Objavljeno  | Autor/ica: