Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka izgrađena je potpunom rekonstrukcijom  tzv. T-objekta, zgrade izgrađene u drugoj polovici 19. stoljeća koja je služila za potrebe ondašnje tvornice za preradu duhana i izradu cigareta, a potom i Tvornice motora “Rikard Benčić” te ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture iz kraja 19. stoljeća. Unutar obnovljene ljušture stvara se koncept i sadržaj suvremene i dinamične knjižnice kao centra zajednice posvećenog kulturi čitanja, znanju i kreativnosti.

Gradska knjižnica Rijeka ovim građevinskim zahvatom po prvi puta u povijesti dobila je funkcionalni, suvremeni i sadržajni oblik središnje narodne knjižnice koja će prije svega u daljnjem procesu radom na programima i uslugama nastojati stvarati dodanu vrijednosti i razvijati ulogu knjižnice i Art-kvarta “Benčić” kao centra kulture čitanja, društvenosti, kreativnosti i kvalitetnog slobodnog vremena za Rijeku i Riječane. Iskorak je prostorne, funkcionalne, estetske, urbanističke, društvene i sadržajne prirode.

Rekonstruirana zgrada ima suteren u kojem je smještena strojarnica, prizemlje i tri kata od kojih svaki  ima bruto površinu oko 1282 m2. Ukupna neto površina svih katova iznosi 4530 m2, a katovi su povezani stubištem i liftovima.

1703439827473.jpg

Glavni ulaz u zgradu knjižnice je s prostora središnjeg dijela Art kvarta Benčić, a ulaz će biti moguć i sa sjeverne strane čime će taj veliki objekt s potpunim dovršetkom radova uređenja okoliša biti dostupan iz različitih kutova pješačkih komunikacija iz smjera Brajde, Potoka, Krešimirove ulice stvarajući novi osjećaj dostupnosti i vidljivosti.

U knjižnici je implementiran složen automatizacijski sustav za vertikalni razvoz građe temeljen na RFID tehnologiji, odnosno radio-frekvencijskom sustavu koji omogućava lakše implementiranje čitavog niza digitalnih usluga u upravljanje s knjigama. Atraktivan sustav je vidljiv korisnicima koji mogu pratiti „putovanje“ knjige koja se vraća u knjižnicu što stvara poseban industrijski doživljaj. S vanjske strane ulaznog prostora, tzv. „nožice“ rekonstruiranog T-objekta, nalazi se knjigomat koji je spojen na automatizirani sustav distribucije knjiga i bit će na raspolaganju korisnicima 24 sata dnevno za uslugu vraćanja knjiga.

1703439715821.jpg

Uređaji za samostalno zaduživanje građe postoje na svim korisničkim etažama knjižnice, čime je, u kombinaciji s knjigomatom i automatizacijom povrata knjiga, proces posudbe i vraćanja knjiga postao brži i efikasniji.

U prizemlju zgrade nalazi se središnji korisnički pult, na kojem će se obavljati sve administrativne transakcije, a posjetitelji i korisnici mogu dobiti osnovne informacije o knjižnici te o čitavom  Art kvartu kojem se knjižnica nalazi.

Cjelokupan prostor prizemlja oblikovan je oko koncepta stvaralačkog dnevnog boravka u kojem se s novim sadržajima nazvanima Rasadnik i Zvučnik stvara i kvalitetno provodi slobodno vrijeme.

Ujedno, upravo je u prizemlju i središnji prostor za susrete, razgovore, predavanja s književnicima, znanstvenicima, kreativcima koji će se odvijati na vizualno najvidljivijem mjestu u knjižnici, upravo s ciljem uključivanja što većeg broja građana u proces inspiriranja, učenja, razgovora i druženja kao i prostor čitaonice dnevnog tiska.

1703439715840.jpg

Jedna od većih novosti svakako je kreiranje koncepta Rasadnika, odjela za mlade koji se fizički nalazi u prizemlju s lijeve strane, a sa sadržajima iz područja stvaralačke kulture kao što su strip kultura, 3D print i elektronika te u sinergiji s programom American Cornera Rijeka. Na njega se nadovezuje Zvučnik, odjel glazbe, zvuka i videa s filmskom i “gaming” sobom, prostor za glazbeni editing, probe bendova i  LP sobu s ponudom longplay ploča koja je oblikovana kao slušaonica. Dodatno sve oplemenjuje čitaonica, mjesto s dnevnim tiskom i časopisima za sve generacije, a koja u prizemlju funkcionira kao razgovorno i dinamično mjesto razmjene ideja.

Odmah uz ulazni prostor smješten je i dio prostora za slijepe i slabovidne osobe, a kako bi pristup korisnicima bio čim jednostavniji. Sam odjel opremljen je potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

1703439827515.jpg

Na prvom katu nalazi se središnji dio ponude književnosti i sve knjige potpuno su dostupne korisnicima što je jedan od najvećih razvojnih iskoraka s obzirom na dosadašnja prostorna ograničenja. Organizacija knjiga temelji se na žanrovskoj podjeli, što je značajna novost kojom je fond potpuno postati okrenut čitateljima, njihovim navikama i potrebama. Ujedno, sve posudbe i povratke korisnici će moći obaviti samostalno.

Na drugom katu nalazi se odjel stručne knjige, znanosti i publicistike s adekvatnim “boksovima” za tihi rad čime će po prvi puta u knjižnici biti omogućen pravi tihi rad i učenje.

Vezano uz navedeno od dosadašnjih dvadesetak mjesta u starim središnjim odjelima adekvatnih za rad, učenje i sjedenje, u novoj zgradi taj broj raste do 100 mjesta. Navedenim se posebno knjižnica doista nastoji razvijati kao mjesto cjeloživotnog učenja.

Ukupno je na lokaciji 150 353 različitih oblika građe s perspektivom porasta s obzirom na nove uvjete od kojih ističemo 71 502 knjige književnosti, 53 782 stručne knjige, 5575 svezaka periodike, 3 289 stripova čime je to najdostupnije mjesto u gradu za taj jedinstveni format.

Na trećem katu, u potkrovlju, nalaze se sve ključne službe Gradske knjižnice Rijeka (uprava, služba općih poslova, razvojna i matična služba, nabava i obrada, programi, koordinacija, marketing, infromatika…)  što će doprinijeti dodatnoj efikasnosti rada knjižnice. Ujedno tu se nalazi i prva računalna i multifunkcionalna učionica Gradske knjižnice Rijeka namijenjena za učenje, edukacije građana i stručne zajednice različitog oblika, a sve prema programu koji će biti usmjeren prema sofisticiranim i novim sadržajima.

Podsjetimo, Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka već od ožujka 2021. godine nalazi se u Dječjoj kući, a malim čitateljima na raspolaganju je 32 tisuća knjiga, slikovnica i stripova, prostor za manje radionice, čitaoničke aktivnosti i sastanke čitateljskih klubova. Kroz dvije i pol godine rada, a započetog u najoštrije vrijeme pandemije, Dječja kuća pokazala se omiljenim riječkim mjesto za kreativni rad, učenje i provođenje slobodnog vremena djece i roditelja. Postojanje središnje zgrade Gradske knjižnice Rijeka dodatno će oplemeniti tu ulogu.

1703439827494.jpg

Novim infrastrukturnim trenutkom u kontekstu prostora i sadržaja Art kvarta Benčić, Gradska knjižnica Rijeka dobiva adekvatne mogućnosti za razvoj mnogobrojnih složenih festivalskih programskih koncepata za djecu, mlade i odrasle, a do sada iskazanih kroz rad na Tjednu dobre dječje knjige, Mjesecu hrvatske knjige, Toboganu i Zimskoj priči iz Benčića. Gradska knjižnica Rijeka usmjerena je godinama i prema različitim inovativnim programskim praksama (inkubator 3D printanja, Književna rezidencija Kamov, Knjiga na nezgodnim mjestima, Otporna knjižnica…) ili pak međunarodnim projektima (Treća dob čitanja, Zelda, Actors of Urban Change, Tech.Library….) čija će realizacija i efikasnost u novom kontekstu s vremenom rasti i pružati bolje rezultata. Nova knjižnica ima adekvatne uvjete za održavanje radionica, susreta, druženja i razgovore čitateljskih klubova te brojne druge programe, a provođenje kojih je u dosadašnjoj praksi, zbog infrastrukturnih ograničenja, bilo vrlo otežano.

Vezano uz infrastrukturni proces Gradska knjižnica Rijeka izradila je u suradnji s dizajnersko-copyrighterskim studiom Cipmann i potpuno novi vizualni identitet koji kvalitetnije održava fizičko i konceptualno stanje nove knjižnice, a tjedan dana prije otvaranja knjižnice predstavljena je i nova mrežna stranica gkr.hr oblikovana kao intenzivno sadržajno odredište s portalima Rasadnik i Magazin namijenjenih dobrom vođenju kroz obilje ideja, znanja, priči.

Gradska knjižnica Rijeka je središnja narodna knjižnica grada Rijeke i matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije. Broji oko 25.000 aktivnih članova i godišnje nudi oko 500 programskih aktivnosti kao što su književni susreti, pričaonice, radionice, predavanja i slično. Useljenjem u novu zgradu, obnovljenu bivšu zgradu Tvornice duhana, a zahvaljujući adekvatnoj površini, funkcionalnom dizajnu i kvalitetnom uređenju prostora u kombinaciji s Dječjom kućom, Gradska knjižnica Rijeka će dodatno ojačati svoju poziciju  kulturnog javnog servisa za sve građane te mjesta stvaranja i inspiriranja novih generacija Riječana svih životnih dobi. Stoga, kao geslo nove kampanje vezane uz nastanak izabrana je formulacija “novo prošireno izdanje” jer knjige postaju dostupnije, prostori za učenje i rad veći, a uloga u području kreativnosti i razvoju zajednice snažnija. Članarina u cijeloj mreži Gradske knjižnice Rijeka je 7 eura godišnje čime Knjižnica ostaje najpovoljnijim načinom dolaska do dobre priče i znanja za sve generacije.

1703439715798.jpg

NOVA KNJIŽNICA JE DIO EU PROJEKTA REKONSTRUKCIJE I REVITALIZACIJE INDUSTRIJSKOG KOMPLEKSA RIKARD BENČIĆ

Rekonstrukcija T-objekta u novu zgradu Knjižnice je, uz rekonstrukciju Ciglene zgrade u Dječju kuću, dio projekta pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T objekt“ koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.517.463,00 € (162.123.324,61 kuna), a sufinanciranje od 55%  iz EU potpore  iznosi 9.052.566,73 €  (68.206.564,00 kuna) bespovratnih sredstava.

Dodatno, ugovorom o dodjeli sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini od 30.10.2018.,  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Gradu Rijeci je odobrilo 1.327.228,08 € (10.000.000,00 kuna) za projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić“, odnosno za vlastitu komponentu za izvođenje građevinskih radova.

Troškovi radova rekonstrukcij zgrade iznose 11.819.748,32 eura, uvećani za poskupljenje nastalo kao posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda u iznosu 1.697.890,00 eura. Dakle, sveukupno ovi radovi iznose 13.517.638,32 eura.

Radovi opremanja Knjižnice, odnosno nabava namještaja, RFID sustava za automatizaciju knjižničnog poslovanja, distribucijskog sustava knjižne građe, računalne opreme te sustava tehničke zaštite – protuprovale, protuprepada i videonadzora, ukupno iznose 2.033.947,22 eura

Radove rekonstrukcije je izvodila tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, stručni nadzor na rekonstrukciji obavljao je Zem Nadzor d.o.o. Zagreb, a glavni projektant bio je arhitekt Saša Randić.

KOMPLEKSNI PROCES OBNOVE T-OBJEKTA

Oko obnove Bloka Benčić postojali su različiti koncepti, između kojih je prevladao pristup zadržavanja i očuvanja zgrada unutar bloka, gdje je očuvanje graditeljskog naslijeđa predstavljalo jedno od bitnih odrednica projekta. Preostale postojeće zgrade u komple(Palača Šećerane, Ciglena zgrada, T zgrada) zadržane su i adaptirane novim namjenama.  

Radi ojačavanja i osiguranja nosivosti tzv. T-objekta, današnje knjižnice prije svega se ojačalo temelje sa 400 stupnjaka metodom injektiranja cementne smjese u tlo do dubine od 15 metara. Svi vanjski zidovi su zadržani, ali uz dodatna ojačanja armirano-betonskom konstrukcijom stupova i greda, na koju se naslanjaju međukatne polumontažne „Omnia“ ploče.

Lijevano-željezni stupovi koji su prije krasili proizvodne pogone tvornice Rikard Benčić ojačani su iznutra, a restaurirani izvana te ugrađeni kao dio nosive konstrukcije buduće knjižnice. Dodatna ojačanja zidova izvedena su lijepljenjem traka od karbonskih vlakana s unutarnje i vanjske strane zidova. Izvedena je i čelična konstrukcija krovišta, koja je specifična zbog nagiba objekta.

Ukupno 2.200 m2 fasade osnovnog volumena, uključujući i fasadne ornamente izvedeno je tehnikom koja odgovara izvornom načinu gradnje reparacijom starih fasadnih klupica, nadvoja, vijenaca i ornamenata, a to je izvedba grube vapneno-cementne žbuke koja se nakon toga obrađuje finom žbukom i boji silikatnom bojom otpornom na atmosferske utjecaje.

Južno krilo zgrade knjižnice (tzv. „nožica“) imalo je konstruktivne deformacije radi kojih je trebalo biti uklonjeno i zamijenjeno novom konstrukcijom, prilagođenoj budućoj namjeni.

Ovaj volumen obnovljen je faksimilno u izvornim gabaritima, uključujući i plastiku pročelja, čime je zadržan izvorni doživljaj zgrade u prostoru.

Činjenica da se radi o novoj konstrukciji naglašena je upotrebom materijala. Naime, novu konstrukciju čine čelični okviri, na koje su s vanjske strane obješeni elementi staklobetona, kako bi se razdvojila nova konstrukcija od povijesnog sloja zgrade. Istovremeno, upotreba materijala, betona i čelika, upućuje na izvornu prirodu zgrade Gradske knjižnice, koja je građena kao industrijska zgrada, uporabom prefabriciranih elemenata, korištenih u drugoj polovici 19. st: od lijevano-željeznih stupova, do prefabriciranih elemenata fasadnih ukrasa, istaka i rozeta, koji su rekonstruirani u novom materijalu u obnovljenom dijelu zgrade

Projekt rekonstrukcije i revitalizacije bivšeg  industrijskog kompleksa Rikard Benčić jedan je od kulturnih prioriteta Grada Rijeke i jedan od najvećih projekata kulturne infrastrukture u Republici Hrvatskoj. U sklopu projekta, osim obnove T-objekta u koji je uselila Gradska knjižnjca Rijeka, u bivšem industrijskom kompleksu obnovljena je i uređene Palača Šećera koja je postala sjedište Muzeja grada Rijeke, u bivši H-objekt uselio je Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, a tzv. Cigledni objekt danas je jedinstvena Dječja  kuća. Provedbom projekta stvoren je Art kvart Benčić - kulturno žarište za Riječanke i Riječane kao i za sve građane urbane aglomeracije Rijeka.

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Hitovi iza ugla: Nije ih lako uloviti na policama, ali lijepo je znati koji su...

/
GKR bira

Knjige na valovima: 10 naslova o brodovima, moru, plovidbi...

/
GKR bira

Knjige koje trešte: naslovi o The Rolling Stonesima, jednom od najvažnijh bendova svih vremena

/
GKR bira

20 preporuka za mlade godinama i osjećajem