Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

Prigodna manifestacija kojom će se proslaviti ovi veliku rođendani, pod nazivom "Preuzmimo Benčić – Od fikcije do stvarnosti" održat će se 23. i 24. svibnja 2024. godine u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka i Muzejem moderne i suvremene umjetnosti koji su dijelom zahvaljujući i tim edukacijsko-animacijskim aktivnostima postali novim stanarima nekad oronulih zgrada. 

Istaknuti sadržaji:

ČETVRTAK, 23.5.2024.

17:00 Projekcija filma “Preuzmimo Benčić” (Kinodvorana Art-kina u Dječjoj kući, trajanje: 50 min)

Preuzmimo Benčić eksperimentalni je film stvoren u suradnji sa 70-ero djece izvođača iz Rijeke. Dijelom dokumentarac, dijelom fikcija, film prati aktivnosti i razmišljanja djece tijekom 6 tjedana tijekom kojih su djeca zaposjela H i T zgrade bivše tvornice “Rikard Benčić” u Rijeci.

18:00 vođeni obilazak novom zgradom Gradske knjižnice Rijeka (Gradska knjižnica Rijeka)


PETAK, 24.5.2024.

18:00 Premijera filma “Od Circola do Benčića” (Kinodvorana Art-kina u Dječjoj kući, trajanje: 15 min) POSEBAN GOST: autorica filma Althea Thauberger

Kratki film prikazuje putovanje glumačke ekipe od Circola do kompleksa Benčić, simbolizirajući transformaciju lokacije.


19:00 Otvorenje izložbe “Preuzmimo Benčić – od fikcije do stvarnosti” (Gradska knjižnica Rijeka)

ULAZ SLOBODAN!

Izložba “Preuzmimo Benčić – od fikcije do stvarnosti” obilježava put od fikcije predstavljene u filmu, do stvarnosti života u revitaliziranom Benčiću, ističući ulogu djece i mladih u tom procesu. Prikazuje suradnju zajednica, umjetnika i institucija u oblikovanju kulturnog pejzaža Rijeke. "Preuzmimo Benčić" nadahnuo je 67 djece da preuzmu uloge ‘gradonačelnika’ i ‘umjetnika’ te zamisle novu budućnost kompleksa Benčić, što je u konačnici rezultiralo uspostavom programa Vijeća mladih Benčić. Tijekom proteklog desetljeća, VMB je provodilo inkluzivne prakse i inovativne programe, predstavljajući dinamičnu platformu za neformalno obrazovanje u području kulture i umjetnosti te doprinoseći bogatom kulturnom životu Rijeke.

Izložba, kao i program događanja manifestacije “Preuzmimo Benčić – od fikcije do stvarnosti”, osmišljeni su kao proslava kolektivnih napora koji su transformirali Benčić iz napuštene tvornice u prosperitetnu umjetničku četvrt, ističući snagu zajedništva, kreativnosti i vizije zajednice. Vijeće mladih Benčić bilo je samo jedan od sudionika u procesu transformacije Benčića proteklog desetljeća, zajedno s lokalnim vlastima, institucijama, umjetnicima i građanima. Nakon deset godina promjene, inovacija i suradnje, svjedočimo jedinstvenom putovanju - od napuštene tvornice do živopisnog umjetničkog kvarta, od dječje fikcije do stvarnosti. 

Ova izložba i program događanja "Preuzmimo Benčić – od fikcije do stvarnosti" slave taj kolektivni napor i inspiriraju nas da nastavimo graditi zajednice temeljene na kreativnosti, inkluzivnosti i dječjoj viziji.

Partneri: Udruga VMB, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Art Kino Croatia

Financijska podrška: Musagetes, Grad Rijeka

Objavljeno  | Autor/ica: