Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom

U zadnje vrijeme često čujemo pitanje “Čekaj, što je zapravo Američki kutak?” i to je u redu. Tu smo da pojasnimo ljudima tko smo i čime se bavimo. Jasno nam je i da nas doslovno poistovjećuju s kutkom u knjižnici u kojemu su smještene knjige na engleskom jeziku. I to je isto u redu. 

No ono što bismo htjeli da svi znaju jest da Američki kutak nisu samo knjige i nije samo mjesto u kutku knjižnice. Američki kutak Rijeka dio je Odjela za mlade Gradske knjižnice Rijeka, fizički je smješten u istom prostoru a našu zajedničku svakodnevicu definira jedno posebno ozračje, pozitiva, opuštena ali pokretačka energija, želja da vas inspiriramo, potaknemo kreativu, razvijamo ideje i i malim koracima potaknemo velike i pozitivne promjene u zajednici.

Pa idemo redom, razjasnimo što Američki kutak Rijeka jest, čime se bavimo i što želimo postići.

Što je Američki kutak?

Američki kutak jedna je vrsta američkih prostora (engl. American Spaces) kojih u svijetu ima preko 700 u više od 170 zemalja. Funkcionira kao partnerstvo između Veleposlanstva SAD-a i partnerske institucije. U našem slučaju to je suradnja Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu i Gradske knjižnice Rijeka, a ovaj suradnički odnos traje od 2017. godine kada je Američki kutak Rijeka iz Sveučilišne knjižnice “prebačen” u naš Ogranak Trsat. Uloga Knjižnice jest osigurati prostor i djelatnika koji će se posvetiti radu Kutka dok Veleposlanstvo SAD-a s druge strane osigurava financijska sredstva, tehničku opremu, materijale i edukaciju djelatnika.

Koja je svrha Američkog kutka?

Kao otvoren, besplatan i javno dostupan prostor, Američki kutak platforma je za izgradnju i jačanje odnosa između dviju zemalja. Promovira učenje engleskog jezika i obrazovanje u SAD-u, nudi pristup relevantnim informacijama vezanim za SAD, ruši predrasude i potiče na međusobno poštivanje i razumijevanje.

5 tema kao temelj svih aktivnosti Američkog kutka

Pri kreiranju naših aktivnosti polazimo od ovih pet “stupova”:

Informacije o SAD-u

Bilo da vas zanima kada su sljedeći predsjednički izbori, zašto se slavi Dan zahvalnosti ili koje vrijednosti Amerikanci najviše cijene, Američki kutak Rijeka vaš je izvor informacija. Ako iz nekog razloga nismo u mogućnosti odgovoriti na vaše pitanje, budite mirni jer posjedujemo izvore i kontakte preko kojih ćemo doći do odgovora.

Učenje engleskog jezika

Naši gosti izvorni američki govornici rado dijele svoja iskustva i savjete s područja svoje struke pružajući priliku svima nama da usavršavamo vještine slušanja i govorenja na engleskom jeziku. 

Savjetovanje o obrazovanju u SAD-u

U suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja u Zagrebu, jedinim ovlaštenim EducationUSA centrom u Hrvatskoj, organiziramo predavanja tijekom kojih odgovaramo na najčešća pitanja studenata vezano za studiranje u SAD-u. Njihovi stručni savjetnici pomažu vam u odabiru koledža, pisanju prijavnog eseja, apliciranju za vizu i stipendiju te polaganju standardiziranih testova (TOEFL, SAT, GMAT, ACT, GRE) a na našim policama možete naći priručnike i druge materijale za pripremu ispita.

Gostovanja alumnija

Svake godine stotine pojedinaca sudjeluje u programima razmjene u SAD-u, a Američki kutak mjesto je gdje mogu podijeliti svoja iskustva s lokalnom zajednicom. Alumniji su stručnjaci iz raznih područja, vrijedan su izvor informacija o američkoj kulturi bilo da govore o svom iskustvu razmjene, svojoj struci ili ih angažiramo kako bismo uz njih vježbali svoj engleski.

Kulturni programi

Kroz kulturne programe gradimo razumijevanje i međusobno poštovanje, a baza su nam izvedbene i vizualne umjetnosti, film, glazba ali i dostignuća u znanosti i tehnologiji. Američki kutak Rijeka mjesto je suradnje sa širokim spektrom stručnjaka a posebno smo usmjereni na mlade ljude i vođe u usponu. Surađujemo s brojnim pojedincima i lokalnim institucijama i udrugama te gradimo inkluzivne prakse za nedovoljno zastupljene skupine poput rasnih i etničkih manjina, migranata, ljudi s invaliditetom, itd.

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca