Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više

IZLOŽBA STRIPA I STRIP RADIONICA S ALEKSANDROM ZOGRAFOM

PRESENT PAST: IZLOŽBA STRIPA

Strip izložba, radionica i razgovor s autorima/autoricama organizira se u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka.

Izložba traje od 24. do 28. svibnja.

Izložba se može pogledati u pon, ut, sri, pet 8:00 – 19:30 / čet 10:30 – 19:30 / sub 8:00 – 13:00

Stripovi koji se prikazuju nastali su pod mentorstvom Saše Rakezića (alias Aleksandar Zograf) u okviru regionalnog projekta Goethe-Instituta Jugoistočne Europe pod nazivom Present Past, koji kroz različite umjetničke formate promišlja kulturno-političke odnose unutar susjedstava država nekadašnje Jugoslavije.

Petero autora/ica iz Srbije u svojim radovima povezuje pojam „Kava“ – riječ koja na Balkanu ima poseban značaj i predstavlja više od običnog napitka. Ona je svakog inspirirala na drugačiji način: Boris Stanić je bio nadahnut arheološkim aspektima njene priče, Ana Petrović je sama krenula istraživati ostatke koje današnje „kavopije“ ostavljaju za sobom, Dragana Kuprešanin je o svemu tome razmišljala kroz iskustvo izbjeglice s ratnog područja a Danilo Milošev Wostok i Zlata Vojnić Kortmiš su se vratili duboko u socijalistički period.

STRIP-RADIONICA „PSIHONAUT “ S ALEKSANDROM ZOGRAFOM

Petak, 24. 5., 14 - 17 sati

Aleksandar Zograf će održati popodnevnu strip-radionicu, zajedno sa strip-autorima i autoricama iz Srbije, Draganom Kuprešanin, Anom Petrović, Danilom Milošev Wostokom / Zlatom Vojnić Kortmiš. Radionica pod nazivom „Psihonaut“ polaznike će kroz autobiografski pristup potaknuti na izražavanje iskustava putem stripa a prijaviti se mogu svi zainteresirani, bez obzira na dob i predznanje.

Saša Rakezić (rođen 1963.), koji se stripom bavi pod pseudonimom Aleksandar Zograf, jedan je od najpoznatijih i najnagrađivanijih srpskih stri-crtača, ilustratora i karikaturista. U svojim radovima često se bavi životom u Jugoslaviji i drugim svjetskim ratom, prvenstveno kroz živote i iskustva pojedinaca koje službena historiografija nije bilježila.

Strip-radionica organizira se u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka.

Prijave za strip-radionicu zaprimaju se putem prijava ovdje.

„NA KAVI SA STRIPAŠIMA“, RAZGOVOR I UPOZNAVANJE AUTORA I AUTORICA

Petak, 24. svibnja, 17 - 18 sati

Nakon radionice, ispred gradske knjižnice se organizira razgovor i druženje s Aleksandrom Zografom i strip-autorima i autoricama iz Srbije – Draganom Kuprešanin, Anom Petrović, Danilom Milošev Wostokom / Zlatom Vojnić Kortmiš.

Present Past: Panel diskusija

Subota, 25. svibnja, 11 sati

Ziyah Gafić, fotograf, direktor Fondacije VII Akademije (BiH)

Zorica Milisavljević, koordinatorica projekta, Goethe-Institut Beograd (SRB)

Aleksandar Zograf (Saša Rakezić), strip-autor (SRB)

Zoran Žmirić, književnik (HRV)

– Moderatorica: Gordana Brkić Žagar, književnica i novinarka (HRV)

Panel nas vodi u raspravu o umjetnosti koja nam je sačuvala hladnu glavu u tranziciji. Zapitat ćemo naše goste kako su se nosili s promjenama i kakva nas budućnost čeka, koja je danas uloga umjetnosti u dijalogu prošlosti i sadašnjosti te koja je snaga umjetnosti u lakšem razumijevanju ne samo sadašnjosti nego i budućnosti.

Ziyah Gafić (1980.), sarajevski fotograf i ravnatelj Fondacije VII Akademija, nagrađivani je fotoreporter koji je izvještavao s brojnih ratnih žarišta.

Saša Rakezić (1963.) alias Aleksandar Zograf jedan je od najpoznatijih i najnagrađivanijih srpskih strip crtača, ilustratora i karikaturista. U svojim radovima često se bavi životom u Jugoslaviji i drugim svjetskim ratom, prvenstveno kroz živote i iskustva pojedinaca koje službena historiografija nije primjećivala.

Zoran Žmirić (1969.) je riječki književnik, kolumnist i glazbenik. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja i djela su mu prevedena na mnoge svjetske jezike. Prepoznat je kao antiratni pisac koji se u svojim radovima često suočava sa prošlošću.

Zorica Milisavljević, koordinatorica projekata u Goethe-Institutu Beograd s dugogodišnjim iskustvom,  koja se u svom radu u okviru institucije fokusira se na proces, participaciju, samoorganizaciju, eksperiment, transdisciplinarnost i zajednički stvaralački prostor.

Present Past: Književni café, čitanja kratkih priča i razgovor (HRV)

Utorak, 28. svibnja, 18 - 19, 30 sati

Predstavljanje kratkih priča iz Rijeke

Sudjeluju: autorice Iva Mladenić, Marija Rađa, Sandra Kordić, Lara Vrsalović i mentor Zoran Žmirić

Moderatorica: Dunja Matić Benčić, književnica

U riječkoj se knjižnici predstavljaju priče nastale na radionici kratke priče sa književnikom Zoranom Žmirićem u sklopu dvogodišnjeg regionalnog projekta Goethe-Instituta Present Past. Ideja projekta ostvarena je kroz niz umjetničkih radionica na temu sadašnjosti i prošlosti, koje se međusobno inspiriraju i nadovezuju, tvoreći pritom svojevrsni lanac.

Prva u nizu takvih radionica održana je u Rijeci, a polaznice radionice, Sandra Kordić, Iva Mladenić, Marija Rađa i Lara Vrsalović za inspiraciju su koristile pojmove koji su povezivali i sudionike i sudionice projekta u ostalim zemljama: pasoš/rad, more/novac, kava/sigurnost. Koje su ideje nastale tijekom radionica i na koje su načine ti pojmovi inspirirali autorice za stvaranje sjajnih priča, saznat ćemo u razgovoru s autoricama i mentorom.

Organizatori: Drugo more i Goethe-Institut Kroatien

Partneri: Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Galerija Principij, Gradska knjižnica Rijeka, SPID Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, Urbani separe Rijeka, Fondacija VII Akademija

Program podržali: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Rijeka – Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade, Goethe-Institut Kroatien

Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova.

Drugo more je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Objavljeno  | Autor/ica: