Podijeli sadržaj

  • Podijeli emailom
  • Podijeli na Facebooku
  • Podijeli na X
  • Podijeli s Viberom
  • Podijeli s WhatsAppom
Autor/ica
Gradska knjižnica Rijeka
Središnja narodna knjižnica grada Rijeke. Mjesto dobrih knjiga, stvaralaštva i začina za kvalitetno slobodno vrijeme. više
zelena šetnja.jpg

Zeleniš Potoka i Brajde

tematska šetnja za građane 

Vrijeme: 2. 7. u 19,00
Mjesto: okupljanje u dvorištu ispred Gradske knjižice Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
OrganizatorMMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muzeja grada Rijeke / u suradnji s KD Čistoćom
Izvodi: Bia Gec 
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Zgrade, asfalt, ceste, i tako unedogled kada se krećemo Potokom i Brajdom. Ili, ipak ne? Stručnjakinja za gradsku hortikulturu i krajobrazna arhitektica Bia Gec na ovoj tematskoj šetnju otkriva nam jednu drugu stranu poznatih centralnih riječkih kvartova. Spremite se otkriti zelenu priču Potoka i Brajde, od najmanjih biljaka, pa sve do površine koje mir znače u gradskoj vrevi.


13st.jpg

Ukorak s poviješću

tematska šetnja za građane

Vrijeme: 4.7. u 19,00
Mjesto: okupljanje u dvorištu Palače šećerane
Dob: za mlade i odrasle
OrganizatorMMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muizeja grada Rijeke
Izvode: Kristina Pandža i Ema Makarun
Prijave: prijave se primaju na 051 554 270 od utorka do nedjelje od 11 do 19 sati.

Od proizvodnje cigara i motora do proizvodnje sadržaja i znanja - Art-kvart “Benčić” neobično je slojevito područje koje u sebi krije mnogobrojne priče. Od radnica koje su na mjestu gdje danas podižete knjige motale cigare, ali ideje o svojem položaju, pa sve do Šećerane i perila o kojima mislimo da znamo sve. Upravo zato su Kristina Pandža i Ema Makarun za vas pripremile povijesnu šetnju ovim kvartom kako bi vam pokazala kako povijesni DNK seže do samih materijala na kojima stoji svaka od institucija današnjeg Art-kvart “Benčića”.


1717408113054.jpg

Potok kao kvart i arhitektura

predavanje uz šetnju

Vrijeme: 9. 7. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: dr. sc. Julija Lozzi Barković 
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Vođena šetnja po kvartu Potok prezentirat će urbanizaciju toga područja, gdje je početkom 20. stoljeća, na mjestu isušenog vodotoka, planirana višestambena izgradnja unutar zelene zone. Pojavljuje se više investitora: Unione Cooperativa Fiumana, Giovanni Minach, obitelji Modiano i Dubravčić. Od arhitekata koji su na Potoku realizirali značajni dio svoga opusa vezano za razdoblje secesije su Emilio Ambrosini, Mario Ambrosini i Bruno Slokovich. Četvrt Potok urbanistički i arhitektonski definirana je u razdoblju između dva svjetska rata, budući da je dvadesetih godina na raspolaganju bilo još dovoljno slobodnog prostora za nastavak ranije započete izgradnje. Realizirana su još dva velika stambena bloka za djelatnike riječkih poduzeća (Brodogradilište), čiji su projekti vezani za značajna imena riječkih arhitekata iz vremena kada je grad pod talijanskom upravom: Brune Anghebena i Giuseppea Posa.

Julija Lozzi-Barković zaposlena je u znanstveno-nastavnom zvanju redovite profesorice u trajnom zvanju na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a magistrirala s radnjom Secesija u arhitekturi Rijeke na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu 1991. Doktorsku disertaciju Arhitektura riječke regije u prvoj polovici 20. stoljeća obranila je 2000. na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nositeljica je i suradnica na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata, članica je međunarodnih radnih grupa za očuvanje i valorizaciju graditeljske i industrijske baštine (Docomomo, Ticcih, Pro-torpedo) te Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i Društva povjesničara umjetnosti Rijeke. Utemeljiteljica je Centra za industrijsku baštinu pri Sveučilištu u Rijeci. Aktivno je uključena u znanstveni i likovni život riječke regije i šire, posebno na planu istraživanja i valorizacije graditeljske baštine 19. i prve polovice 20. stoljeća. Temeljni znanstveni interes joj je moderna arhitektura Rijeke i regije, uključujući industrijsku baštinu. J. Lozzi-Barković autorica/koautorica je četiri knjige: Secesija u arhitekturi Rijeke, ICR, Rijeka, 2010., Kvarnerska kupališna baština (koautorstvo s Mirjanom Kos), DAR, Rijeka, 2009., Secesijska arhitektura, vodič kroz Rijeku (koautorstvo s Dainom Glavočić i Jasnom Rotim Malvić), DPUR, Rijeka, 2011., Međuratna arhitektura Rijeke i Sušaka, komparacija i europski kontekst, Adamić, Rijeka, 2015. (povelja DPUH „R. Ivančević“ za 2015., te Nagrada grada Rijeke za 2016.).


1717408113089.jpg

Šetnja kvartovskim potencijalima

urbana šetnja Potokom & Art-kvartom

Vrijeme: 10. 7. u 18,30
Mjesto: okupljanje u dvorištu “Benčić”, ispred knjižnice 
Dob: za mlade i odrasle 
OrganizatorMMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muzeja grada Rijeke
Izvodi: Društvo arhitekata Rijeka
Prijaveprijave se primaju putem obrasca ovdje

Cilj urbane šetnje je upoznati skrivene dijelove Potoka, suočiti se sa njegovim problemima i potencijalima, te aktivno promišljati širi javni prostor novog Art kvarta. Obići ćemo povijesno važne dijelove kvarta, ali i obratiti pozornost na male zakutke i zanemarene urbane praznine.

Koncept šetnje zamišljen je kao dijalog okupljenih polaznika kroz opažanje prostora, prikupljanje uvida i završno mapiranje na karti. Krećemo od prazne karte koja nakon šetnje postaje karta kvartovskih potencijala. Označavat ćemo javne prostore koji posjeduju potencijal za promjenu. Ovisno o kompleksnosti vizije za određeni prostor i koracima koje je potrebno provesti da bi se ona ostvarila, razlikujemo tri razine potencijalnih intervencija u prostoru: urbanističko planiranje / preobrazba, nova / privremena namjena, mala urbana intervencija.


Slow walk.jpg

Slow Walk potok

alternativna šetnja

Vrijeme: 11.7. od 19,00 do 20,30
Mjesto: Art kvart “Benčić” kod Perila
Dob: za odrasle
Organizator: MMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muizeja grada Rijeke
Izvode: Una Rebić & Metod Blejec
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Art kvartom Benčić teče jedan potok. On je tek nedavno opet otkriven i vidljiv u prostoru, ali još uvijek ne u potpunosti. Umjetnici Una Rebić i Metod Blejec, koji djeluju u Ljubljani, usporiti će nas iz užurbanog životnog ritma i voditi će nas po Potoku. 

Pratit ćemo tok potoka metodom slow walkinga, obraćajući pozornost na okolinu, promjene, zvukove, oblike... Kako mi živimo s Potokom i kako Potok živi s nama ?


1_T0_A4270_c32e376b00.jpg

Street Art šetnja

obiteljska šetnja

Vrijeme: 18.7. od 19,00 do 21,00
Mjesto: Art-kvart “Benčić”
Dob: za sve generacije
OrganizatorMMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muizeja grada Rijeke
Izvodi: Ivana Lučić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Obucite udobnu obuću, donesite sa sobom radoznalost i radost gledanja, jer boje i poruke pršte sa zidova, stupova i asfalta street arta. Krenite s nama uzvodno uz Rječinu na street art avanturu.

Street art je umjetnost koju možete sresti na nekom uličnom zidu iz kvarta, u pothodniku, ispod volte, nasred ceste, uličnog stupa ili željezničkog vagona. Ona je podložna promjenama, kiši i suncu, prebojavanju i precrtavanju, a ponekad jednostavno izblijedi… no dostupna je svim slučajnim ili namjernim prolaznicima. U street art avanturu krenut ćemo od Art kvarta Benčić koja će nas odvesti skoz do Starog grada.

Programi se odvijaju kao dio Ljetne priče iz Benčića čiji program možete provjeriti ovdje.

GKR_ljetna_prica_2024_gkr_LJBB_web_1600x600px_70fa8d42f1.jpg

Objavljeno

Čitaj i ovo:

/
GKR bira

Vodič za mlade: 5 sjajnih naslova o mentalnom i emocionalnom zdravlju

/
GKR bira

10 naslova o depresiji i kako se s njom boriti

/
GKR bira

Glazba na stranicama romana: Priče iz Los Angelesa, Daisy Jones i šestorka, Vrijeme je opak igrač…

/
GKR bira

Kada se knjige osjećaju nepoželjno: 10 naslova o borbi cenzora i pisaca